Полиция

ОДМВР- Шумен: Спазвайте мерките!

ОДМВР- Шумен призовава за спокойствие и спазване на мерките по време на въведеното извънредно положение

Полицията в Шумен отправя апел към жителите на областта да спазват въведените мерки . Грижата за живота и здравето ни е обща. Нека бъдем отговорни! Призоваваме възрастните хора да не се струпват повече от двама на едно място пред обществени сгради,пред и в търговски обекти, на уличната мрежа. Да не посещават местата за отдих и да не се събират на пейките на детски и спортни площадки , градски паркове и др. Ако бъде забелязано струпване на хора на едно място полицейските служители ще призовават от високоговорителите на служебните автомобили събирането да бъде преустановено.

Напомняме, че поставените под карантина не трябва да напускат домовете си и да нарушават карантината. Те ще бъдат проверявани от полицията по всяко време на денонощието и трябва да бъдат на адреса си. Нарушителите на карантина извършват престъпления по чл. 355 ал. 1 и ал. 2 от НК. Законът предвижда затвор до 3 години и глоба от 1 000 до 10 000 лева. Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или обявено извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието скача на 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Призоваваме хората, които са се върнали от държави, включени в списъка като рисков на по-късен етап да останат в домовете си, независимо че нямат симптоми на заболяване. Нека бъдем дисциплинирани и загрижени за здравето на нашите близки, роднини, приятели и съграждани. Бъдете спокойни, останете по домовете си! Полицията ще се погрижи за недопускане на нарушения на обществения ред. Полицейските служители продължават да оказват съдействие на всички институции и граждани по време на въведеното извънредно положение. При нужда – звъннете на телефон 112.

18.03.2020

В ОДМВР- Шумен са въведени редица мерки за недопускане на престъпления от общ характер на територията на областта по време на въведеното в цялата страна извънредно положение. Със заповед на директора на областната дирекция е създадена организация за засилено присъствие на униформени и цивилни полицаи около търговските обекти за хранителни стоки и аптеки. Целта е да се спазват въведените ограничения и да не се допускат нарушения на обществения ред. Призоваваме гражданите за спокойствие и да се отнасят с особена отговорност и внимание към информации в интернет пространството.

Припомняме, че разпространение на неистински новини за нови случаи на пациенти с COVID-19 е престъпление по член 326 от НК и ангажира наказателната отговорност на всеки, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода до 2 години.

Важно е да се знае, че нарушителите на карантина извършват престъпления по чл. 355 ал. 1 и ал. 2 от НК. Законът предвижда затвор до 3 години и глоба от 1 000 до 10 000 лева. Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или обявено извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието скача на 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Винаги проверявайте достоверността на информацията, която може да се окаже заблуждаваща и използвана с цел извършване на престъпление. Сигнализирайте на телефон 112

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *