ОДМВР- Шумен призовава водачите да бъдат внимателни при шофиране и да спазват ограниченията за движение

“На територията на областта в момента са изградени четири контролно- пропускателни пункта след въведените ограничения за движение на тежкотоварните автомобили с маса над 12 тона. Пунктовете са на 7-ми километър край Шумен, край село Пристое, край Смядово и до пътен възел „Диамант“. До вечерните часове екипите ще бъдат подсилени с още полицейски служители. Директорът на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим направи обход по пунктовете, за да провери дали дежурните екипи на пътя имат нужда от нещо в усложнената метеорологична обстановка.

Напомняме на водачите да управляват автомобили с гуми, предназначени за зимни условия или , или на гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март съгласно измененията в Закона за движението по пътищата в сила от 21 януари 2017 г.. Превозните средства да бъдат оборудвани с аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлооотразителна жилетка; както и с други средства за безопасно пътуване през зимата като: вериги за сняг, одеало, зареждане с антифриз, замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат, изправност на отоплителната система; преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство.

Движещите се пеша при намалена видимост, особено при обилен снеговалеж, са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното за движение или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла. Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.”

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *