ОДМВР – Шумен: Внимавайте за джебчии!

През празничните дни много хора ще посетят борси, пазари и други търговски обекти. Пет кражби- три от магазини и две от заведения са регистрирани през почивните и празнични дни миналата година.

Внимавайте за джебчии!

Всички знаем, че джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка.

Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност. Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места. Не демонстрирайте на публични места, че разполагате с голяма сума пари.

Попаднете ли в навалица – на пазара, в магазина, в автобуса или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото. Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя.

Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на извършителя ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението. Особено важно е незабавното сигнализиране на полицията чрез телефон 112.

През почивните дни от 22 до 26 декември се очаква много граждани да напуснат домовете си и посетят свои близки в други населени места или курортни комплекси. Повечето от възрастните хора ще останат сами в домовете си.

Какви мерки трябва да се предприемат от тях и близките им за предпазване от престъпления?

Не бива да отварят вратата на жилището си на непознати хора. Възрастните са доверчиви и измамниците използват тяхната наивност и под различен предлог извършват измами. Традиционните схеми са – доставки на евтина стока и предоставяне на социални услуги – под предлог раздаване помощи на инвалиди и ветерани от войните, даване на добавки и увеличаване на пенсии, като в част тези случаи измамниците взимат авансово пари от тях да се заплатят транспортни разходи, участие в лотарии и наддаване за спечелена награда, различните телефонни измами – че наш близък роднина е виновен участник в пътен инцидент, при който е загинал гражданин и трябва да се заплати гаранция за освобождаването му от ареста или, че са необходими пари за лечение на близък роднина. Възрастните хора да не допускат непознати лица в домовете си.

Гражданите, които ще отсъстват от градовете и в жилищата им няма да остане техен близък е необходимо да оставят дома си заключен и с затворени врати на тераси и прозорци. За отсъствието от дома си по възможност да уведомят техен близък или съсед, на когото имат доверие. Ако забележете непознати във входа на Вашия жилищен блок или лица със съмнително поведение незабавно подавайте сигнал на телефон 112.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *