Общински щаб за COVID-19

Общинският кризисен щаб с нови мерки и решения относно COVID-19

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

От утре 20.10.2020 год., в часовия диапазон от 7,30 до 11,00 часа на територията на град Нови пазар, отново започва обработка на уличната мрежа, градски паркове и детски площадки. Приоритетно ще се обработват районите, в които се намират хранителни магазини, аптеки, банкови клонове, както и района на поликлиниката, спешен медицински център, болница, полиция и пожарна. Третирането ще се извършва от служители на общинска структура „Чистота и озеленяване”, посредством специализиран автомобил. Дезинфекцията ще бъде с употребата на натриев хипохлорит.

Епидемичната обстановка с разпространението на COVID-19 на територията на Община Нови пазар беше обсъдена днес 19.10.2020 год. на заседание на общинския Щаб за предприемане на мерки против разпространението му, на което присъстваха представители на РЦ за Спешна медицинска помощ – Нови пазар и МБАЛ, представители на РСПБЗН-Нови пазар и РУ, кметове и кметски наместници на териториални селища.

Отчетено е следното: В Единния информационен портал за COVID-19 към 15:00 часа днес, има регистрирани 18 заболели лица от които 14 хоспитализирани и 4-ма на домашно лечение, разпределени по населени места, както следва: с. Зайчино ореше – 1 заболял на 67 год.; с. Енево – 1 заболял на 77 год.; с. Памукчии – 2 –ма заболели, съответно един на 34 год., поставен под домашно лечение и 1 на 74 год.; с. Стоян Михайловски – 4 заболели – 56, 64, 67 и 59 год.; гр. Нови пазар – 10 – ма заболели, съответно на 54, 59, 78, 61, 67, 62, 51, 46 и двама на 61 год.

Общо диагностицираните с COVID -19 инфекция до момента на територията на общината са 46, от които излекувани – 26 човека и двама починали – жени на 63 и 65 години. Карантинирани на територията на Общината са 28 човека.
По информация предоставена от МБАЛ, в болничното заведение в гр.Нови пазар към 10:00 часа днес, има настанени 18 човека, от които 10 пациента с доказана COVID -19 инфекция, 2-ма в тежко състояние, за които се очакват резултати и 6 с отрицателни проби диагностицирани с „Пневмония”. Към 14:00 часа новоприетите лица с остри респираторни заболявания са 5.

Болните се увеличават всеки ден, а в същия момент болницата изпитва нужда от медицински персонал и санитари.

Решено беше общината да организира допълнителен човешки ресурс в помощ на лечебното заведение. В градската поликлиника са предприети допълнителни мерки по спазване на противоепидемичните мерки, като е назначен още един служител извършващ контрол и подпомагащ дейността.

От утре 20.10.2020 год. с решение на общинския щаб се преустановява дейността на пенсионерски клубове на територията на Община Нови пазар.
Със заповед № РД-01-150/14.10.2020год. на директорът на РЗИ – Шумен е разпоредено посещението на всички пазари да се извършва задължително само с предпазна маска или друго средство покриващо носа и устата. За всеки пазар е възстановена организацията за регулиране движението на гражданите и спазване на мерките, указани в Заповеди № РД-01-603/13.10.2020 год. на Министъра на здравеопазването.

Организирани са и съвместни ежеседмични проверки с представители на РЗИ – Шумен, ОД на МВР – Шумен и общината по определен график, изготвен от РЗИ – Шумен за спазване на противоепидемичните мерки.

Апелът ни към всички граждани, бизнес оператори, ръководители на структури и организации е да спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция на работното място и в домовете.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ФИРМЕН САЙТ


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на фирмен сайт, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.