Община Нови пазар, МКБППМН и РУ на МВР Нови пазар заедно за децата (снимки и видео)

Полицейски служители от областната дирекция в Шумен и от РУ- Нови пазар се включиха в празник по пътна безопасност, организиран от Община Нови пазар в лицето на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Домакин на игрите беше СУ „Хан Исперих“, които продължиха с много настроение до обяд.

Децата бяха уважени и аплодирани от г-н Георги Георгиев – кмет на Община Нови пазар, г-н Калоян Хинчев – Секретар на Община Нови пазар, Старши инспектор Илиян Илиев – Началник група охранителна полиция, към РУ Нови пазар и Инспектор Тони Дечев – Пътен контрол към РУ нови пазар.

Както и миналата година, водещ на игрите беше полицай Тихомир Миленов, а кака Мери негов пръв помощник.

В навечерието на професионалния празник на служителите на МВР пътни полицаи от полицейското управление в града участваха в открит урок по безопасност на пътя. Бяха пресъздадени ситуации от пътното движение, в които децата трябваше да вземат решение как да реагират. Униформените им напомниха основни правила за движение с тротинетки и велосипеди, както и как да играят безопасно през лятото.

Основна цел на занятието беше да се определят уязвимите участници в движението по пътищата; учениците да затвърдят знанията си за участниците в движението по пътищата, да научат кой е „уязвим човек“ и кой е „уязвим участник в движението по пътищата“ и да ги разпознават.

Младите полицаи разказаха много ситуации от живота си-когато са пешеходци, велосипедисти или просто пътници в колите на родителите си. Беше разигран и конкретен казус от младите полицаи- майка с две деца пресича пешеходна пътека и реакцията на приближаващата кола.

Под формата на игри и викторини малчуганите показаха завидни знания по безопасност на движението. Истинска радост за тях беше демонстрацията с полицейското куче Айк и неговият водач полицай Добромир Добрев.

Водачът запозна децата с качествата на служебните кучета, използвани в МВР, разясниха какво означава „служебно куче”, как се отглежда; как стартира дресировъчният процес за придобиване на умения от служебното куче с цел използването му в полицейската дейност; какви породи кучета се използват най-често в служебната дейност. Полицай Добрев направи практическо онагледяване на възможностите на Айк-обща дресировка с команди за сядане, „добре“, „не“ и обясни как всичко се свежда до игра и награда с любимата им играчка.

Демонстрираха и задържане на престъпник. Децата придобиха първоначални познания за възможностите на служебните кучета за изпълнение на специфични задачи в полицейската дейност, както и за помощта, която оказва служебното куче на полицая в ежедневната му работа.

Любомира Николова – секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни подари на децата каски, светулки за велосипеди и светлоотразителни гривни.

Видео на ТВ програма “Часът на Нови пазар”:

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.