Новата сграда на “Археологическата музейна сбирка” отвори врати

Обновената административна сграда в Нови пазар стана дом на 8 институции

Съвсем наскоро, обновената административна сграда, която се намира на „Оборище“ 5 в Нови пазар, позната на мнозина като бившия Профсъюзен дом, събра под един покрив 8 институции.

Това са: Дирекция „Бюро по труда“, Териториална организация на слепите, МИГ „Нови пазар – Каспичан”, КНСБ, Телевизия „Часът на Нови пазар, Археологическата музейна сбирка, НЧ „Назъм Хикмет-1954г.” и Агенция социално подпомагане.

Това стана възможно, след спечелен проект от Община Нови пазар, одобрен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чрез Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“.

Беше извършен е частичен ремонтиран покрива, поставена топлоизолация на сградата и нови ел. и отоплителна газова инсталация. Изградена е окачена фасада в комбинация от мазилка. Подменена е дограмата.

Помислено е и за хората с неравностойно положение, като за целта е изграден нов асансьор за 8 души в близост до стълбището в източната й част, спазвайки изискванията на Наредба № 4 от 1 юли 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежи в съответствие с изискванията за достъпна среда, включително за хора с увреждания.

Ремонтирани са всички стаи до финално пребоядисване, подменена е настилките и всички интериорни врати. Извършена е пълна реконструкция на котелната, отоплителна и ВиК инсталация. Изградена е пожароизвестителна инсталация, която обхваща всички помещения.

Сградата разполага и с две зали – многофункционална и зрителна.

А преди броени дни, на 30 юни 2021 година Археологическата музейна сбирка отвори широко врати за посетители, която беше преместена в обновената сграда.

По-голяма част от експонатите ни са придобити от проведените археологически разкопки и експедиции на територията на общината в периода 1985 – 1991г., дело на археолозите проф. Георги Китов, проф. Георги Атанасов, Тодор Балабанов, Захари Странджев и др.

Заповядайте!

Видео ТВ програма “Часът на Нови пазар”:

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.