Ню Йорк – октомври 2018 или поне Ню Йорк през моя поглед…

Близко, но и същевременно толкова различно от всички филми за него. Високи сгради, препълнени улици, претъпкани метра, шум, мръсни улици. Голямата ябълка не е най-приветливото място за живеене, поне за мен не е. Само си представете – 8 милиона души на територията на един град… сега го сравнете с площта на България и нашето население…

80% от хората, които срещнах не бяха американци в истинския смисъл на думата, всички бяха от някъде другаде, но не и от САЩ. По улицата всеки е облечен или изглежда по начин, който на него му харесва. Липсва европейската суета, липсва критиката на всичко що е различно (както в България). Типична гледка е жена с бръсната глава и един пънкарски розов гребен по средата, мръсни дрехи и стил на обличане от 70-те… но на никой това не му прави впечатление. Рядко можеш да срещнеш някой да те впечатли с изискан стил, повечето нюйоркчани просто се обличат за да имат някаква дреха на гърба си (както казах суетата не е на почит).

Хората тук живеят в собствен свят – всички вървят по улиците със забит в телефона нос или слушалки в ушите. Не ги и виня… за да отидеш/ да се прибереш от работа пътуваш в метро, което трудно може да събере всички пътници, а пътя до вкъщи ти отнема около час, като не е изключено и да те оберат през това време. В 90% от случаите някой „уличен артист“ е в мотрисата и блъска с палки по някакви кофи, с цел да припечели някой цент, което допълнително нагорещява обстановката след уморителен работен ден.

Храната в Ню Йорк е изключително скъпа, но определено има места, където си заслужава да се поохарчиш. Ако ядеш в по един ресторант всеки ден, ще са ти нужни 20 години за да успееш да посетиш всичките. Има заведения от цял свят, включително и българско такова.

И все пак, въпреки всичките не особено положителни черти на този метрополис, има една особена атмосфера във въздуха. Има един чар и обаяние, които те карат да спреш по средата на улицата и да си кажеш – ех, Ню Йорк, Ню Йорк, ще се видим скоро пак.


Споделям с Вас едно аматьорско видео, което направих през едноседмичната ми екскурзия в Голямата ябълка. Таймс скуеър, Емпайър стейт булдинг, Уол Стрийт, Бруклин Бридж, Сентръл Парк, Гара Гранд Сентръл, 5-то авеню и т.н. Enjoy!

Автор и видео: Гергана Симеонова

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *