НОВОПАЗАРСКАТА БОЛНИЦА ЩЕ СТАНЕ АМБУЛАТОРИЯ

НЯМА ДА СЕ ПРИВАТИЗИРАТ ОБЩИНСКИ И ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ. ЗАСЕГА!

По предложение на БСП в парламента минаха на първо четене промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. От левицата настояваха раздържавяването на болниците с над 50% държавно или общинско участие да се обвърже с националната сигурност и с новата Национална здравна карта. Предложението е лечебните заведения да се включват в специални списъци и за тях Народното събрание да одобрява стратегия за приватизация. Според управляващите обаче това не е необходимо, защото в забранителния списък за приватизация сега има 71 болници /областни, университетски, ведомствени/.

НА 4 МАЙ ЩЕ Е ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА МБАЛ-ШУМЕН,
когато ще бъде гласуван новият борд на областната болница и изпълнителен директор ще стане д-р Димитър Костов, в момента управител на ДКЦ. Както вече ви съобщихме, той ще заеме мястото на сегашния член на Съвета на директорите и шеф на болницата д-р Атанас Атанасов. Мястото си в борда запазва заместник-председателят д-р Лиляна Куздова. Очаква се Деница Шалева да стане председател на мястото на Елка Савова като представител на държавата..

Ще остане ли общинската болница „Д-р Добри Беров” ЕООД в Нови пазар под шапката на областната болница, за да бъде защитена от приватизация? Сливането на двете лечебни заведения беше обявено официално на 6 април 2016 г. в кабинета на областния управител Донка Иванова в присъствието на здравния министър Петър Москов, кметовете на общините Шумен и Нови пазар. Колективът на областната болница отдавна иска отделянето на МБАЛ-Нови пазар, защото счита, че тя му тежи финансово. Това означава, че

НОВОПАЗАРСКАТА БОЛНИЦА ЩЕ СТАНЕ АМБУЛАТОРИЯ
Новопазарци ще загубят най-голямата си социална придобивка и градът наистина ще бъде със затихващи функции. По документи, приети от общинския съвет, за последните 10 години община Нови пазар е инвестирала целево 1 милион лева за медицинска апаратура, медицински транспорт и др. Само площта на болницата е 40 декара, от които 4 декара застроена площ. Дали МБАЛ-Нови пазар ще се обяви за продан и как да се тълкува забранителния списък на държавните болници? Въпросът е на данъкоплатците, които четвърт век спасяват болницата си от закриване.

Общинските болници в Нови пазар и Велики Преслав са сред десетките малки лечебни заведения, които искат да се дадат оборотни средства за изплащане на дълговете им. Парламентът не прие предложението. Според депутатите, проблемът идва от това, че районните здравни каси не винаги спазват срока за превод на дължимите месечни суми, което на свой ред бави разплащането с доставчиците.

Отхвърлиха новите текстове за промени в Закона за здравното осигуряване. На заседание на здравната комисия в парламента Жени Начева, заместник-здравен министър, представи новите правила за подобряване на финансовото управление на болниците с държавно участие. Целта била да се решават проблемите от болничните мениджъри още при първите симптоми.

Единният финансов стандарт за управление на лечебните заведения с над 50% държавно участие съдържа и две „подробности”, които скандализират медицинското съсловие. Една от мерките е свързана с обществените поръчки, които провеждат държавните болници, като идеята е, ако те са над определен праг, поръчките да бъдат съгласувани с Министерството на здравеопазването.

Втората „блага вест” е, че ако лечебните заведения имат просрочени дългове, остават

БЕЗ ДОПЪЛНИТЕЛНО МАТЕРИАЛНО СТИМУЛИРАНЕ,
което ще демотивира персонала. Това разгневи ръководството на Националното сдружение на областните болници и представителите на университетските болници.

От Българския лекарски съюз напомниха, че при 155 милиона лева просрочени задължения на държавните болници за последните 2,5 години здравната каса не е изплатила 100 милиона лева надлимитна дейност за същия период. Но за здравния министър Кирил Ананиев „Надлимитна дейност няма”, защото не е договорена и затова не е изплатена. Някой договаря нашето здраве предварително, сякаш знае от какво можем да се разболеем…

Всички дългове на всички болници в страната са 500 милиона лева. Тъкмо това беше причината Кирил Ананиев да каже в първото си интервю като здравен министър, че ще се премине към

ЗАКРИВАНЕ НА ФАЛИРАЛИТЕ БОЛНИЦИ
като техните функции ще се поемат от други лечебни заведения. А от Националната здравна карта става ясно, че 5890 болнични легла са излишни у нас. Всяко 7-о болнично легло ще бъде отрязано от Националната здравноосигурителна каса. МЗ вече я публикува. Недоумение от публикувания проект изрази и д-р Ивелин Йоцов – член на управителния съвет на Българския лекарски съюз, който е и член на комисията, работила по Националната здравна карта.

В БЛС вече са постъпили писма от областните колегии на съсловната организация от Шумен и Стара Загора, в които хората питат защо не е взето под внимание предложението на съответните областни комисии. Само може да се досещаме кои лечебни заведения ще са засегнати от прекроената здравна карта. Предходната беше отхвърлена от Върховния административен съд преди две години.

Източник: radian.bg
Facebook коментари



Твоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *