COVID-19 Нови пазар страната

Нови COVID мерки от седми септември до края на октомври

Въвеждат се временни противоепидемични мерки от 24:00 часа на седми септември /понеделник/ до края на октомври. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов на брифинг по темата.

Провеждането на присъствени групови занятия в обучителни центрове и школи се допуска при спазване на дистанция, носене на маски и максимум 10 души в помешение.

• Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други.

• Провеждането на конгресни мероприятия се позволява при спазване на дистанция и маски.

• Преустановява се провеждането на тийм-билдинги и други подобни прояви.

• Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и максимум 30 души в зала.

• Посещенията на кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито се позволява при не повече на 50% от капацитета на помещенията и ползване само на седяшите места.

• Музеи и галерии ще се посещават при осигуряване на минимум 8 квадратни метра на човек.

• Посещенията в центрове, школи и други обекти се допускат при не повече от 30% от капацитета на помещенията и максимум 10 души.

• Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

• Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при не повече от 30% от капацитета на спортния стадион, зала и други, само седящи места, ползване на всяка трета седалка, спазване на дистанция и носене на маски.

• Посещенията на фитнес центрове се допускат при ползване на не повече от 30% от капацитета.

• ​​​​​​​Посещенията на спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове, при използване на не повече от 50% от капацитета им.

• ​​​​​​​Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановоява.

• Посещенията в заведенията за хранене и развлечение се допускат от 07:00 до 22:00 часа при осигуряване на метър и половина отстояние между облекалките на столовете на съседните маси. Ще се допускат максимум 6 души на маса, а персоналът ще трябва да е с маски.

• Частни събития като сватби, кръщенета и други подобни събития могат да се провеждат с до 30 души на закрито и 60 души на открито.

• ​​​​​​​Всички търговци, които предоставят услуги, трябва да не допускат повече от един човек на осем квадратни метра.

• ​​​​​​​На всички пазари, тържища и базари трябва да се осигури еднопосочно движение и на един човек да се падат осем квадратни метра.

• ​​​​​​​Работодателите трябва да осигурят дистанционна форма на работа там, където е възможно. Допуска се присъствена работа на максимум 50% от персонала.

• ​​​​​​​​​​​​​​Мероприятия ще могат да се провеждат, когато 100% от персонала е с валиден цифров COVID сертификат.

Учебната година ще започне присъствено, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Училищата ще бъдат затворени когато страната влезе в тъмночервената зона, заяви министърът.

Той обясни, че се е срещнал с експерти и браншови организации, преди да се вземе решението за затягане на мерките. По думите му всички предложения са разгледани и отразени от здравните власти.

Ще бъде осигурена компенсация за засегнатите от сегашните мерки. “Няма място за паника, ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни“, каза още Кацаров. По думите му мерките се налагат заради ниския процент на ваксинация и само така може да се гарантира животът и здравето на българите.

Тези мерки съответстват на предложението на доц. Ангел Кунчев, както и на гласувания Национален оперативен план, заяви още Кацаров. Мерките са гласувани с пълно единодушие с експертния съвет по епидемиология, каза още той.

Прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията“, каза още Кацаров и апелира мерките да се спазват. “От това зависи колко дълго ще бъдат прилагани мерките и колко тежки ще бъдат”.

Заповедта ще е в сила два месеца, като може да бъде удължена или прекратена предсрочно, каза още Кацаров. В рамките на 10 дни от влизане на заповедта ще се направи преоценка и ако е необходимо ще бъдат нанесени корекции, ако се налага дори и по-тежки мерки, каза още Кацаров. Той бе категоричен, че няма да се допусне натоварване на здравната система. “Няма да се колебаем да наложим и най-строгите мерки, ако се наложи. Това заявиси от всички нас“, каза още Кацаров и апелира всички да се ваксинират.

Очаква се становище на Европейската Агенция по лекарствата, която да позволи поставянето на трета доза от ваксината, каза още Кацаров. И допълни – ако това се случи имаме готовност да осигурим тази бустерна доза да се прилага незабавно.

Ако се пристъпи към тестване на децата в училище, то ще бъде само с щадящи тестове, увери Кацаров. И допълни – „Няма да позволим хора, които не са обучени да прилагат тестове за възрастни на децата. Има разработени тестове, чрез които се взима проба само от слюнка“.

Всички, които са засегнати от мерките, които ограничават тяхната дейност напълно или частично, имат право да получат компенсация, обясни още той.

В началото на седмицата от МЗ разпространиха предложение на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за затягане на мерките. Тогава той предложи да се въведат ограничителни мерки по отношение струпването на хора, провеждането на различни обществени дейности, мероприятия, посещения на обекти с обществено значение. Сред тях – музеи, фитнес зали, заведения на закрито, спортни прояви, както и ограничения в посещенията на моловете. Като алтернатива – да се позволява изключение за притежателите на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

Бяха издадени и две заповеди за удължаване срока на действие на противоепидемичните мерки заради решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември.

Източник: dariknews

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.