Нови правила за техническите прегледи

На 20 май влязоха в сила нови правила за техническите прегледи на пътните превозни средства, част от Закона за движение по пътищата. По изискване на ЕК, при всеки преглед за техническа изправност служителите от пункта трябва да записват данните за пробега, които се въвеждат в електронен регистър на техническите прегледи и се подават по електронен път до компетентния орган в съответната държава.

Прегледите се извършват в реално време от комисия, която се състои от председател и поне един технически специалист. Издадените удостоверения и знаци за техническа изправност на пътни превозни средства запазват валидността си при промяна на собственика на превозното средство, когато не се подменят табелите с регистрационните номера. Сроковете за техническия преглед се запазват същите.

Запомнете тези санкции

Управление на технически неизправно пътно превозно средство се наказва с глоба от: 50 лева – при незначителни неизправности; 200 лева – при значителни неизправности; 500 лева – при опасни неизправности.

Председател на комисия, извършваща прегледи, който не въведе в информационната система на ИААА точното показание на километража дължи глоба от 1500 лв., а при повторно нарушение – 3000 лв.

Водачи, които нарушават правилата за използване светлините на превозното средство за престой или за паркиране и създават опасност за движението, се санкционират с глоба от 20 до 150 лв.

Източник: Асоциация “Активни потребители”
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *