Нови пазар с повече пари за култура и даровити деца

Ивайло Петров е зам. кмет на община Нови пазар по хуманитарна политика и социални дейности. Възпитаник на ШУ “Еп.Константин Преславски”, преподавал в СУ “Хан Исперих”. Два мандата общински съветник преди да влезе в ръководството на общината.

-Г-н Петров, Общинският съвет прие бюджета на Нови пазар за 2020-та, достатъчни ли са средствата за култура и социални дейности?

-Винаги съм се стремял, още като член на читалищното настоятелство, докато не съм бил в управата на общината, да извоювам повече средства за култура. Тази сфера не ми е непозната. В предния мандат бях и председател на Комисията по образование, култура и спорт към ОбС. Трудно е да се направи бюджет, така че всички сфери да са удовлетворени, но мога да кажа, че тази година в сферата на културата сумата е по голяма. 65 000 лв. са отделени за реализиране на културния календар на общината. Това е с 3 000 лв. повече от миналата година, а за мащабите на Нови пазар не е малко.

-Какво да очакват новопазарчани?

-С гордост мога да кажа, че няма традиция, която да затваряме, дори напротив, смятаме още да добавим и да организираме мероприятия, интересни за различни възрасти. Общината ще организира два национални конкурса. През пролетта е Националният конкурс за гайдари и инструментални камерни състави “Вълшебни ритми” и Националният конкурс за акордеонисти “Танцуващи клавиши”. В календара на общината са залегнали всички традиционни български празници. Сега подготвяме празненства за 13 и 14 февруари за Трифон Зарезан. В първия ден ще има конкурс за най-хубаво вино, а на 14-ти село Зайчино ореше ще бъде домакин на празника. С кмета Георги Георгиев ще направим символично подрязване на лозите да е плодородна годината.
Бил съм 2 мандата общински съветник и винаги съм се старал да осигуряваме повече средства за децата с изявени дарби в областта на образованието, културата и спорта. Сега също са предвидени повече средства в бюджета за наши възпитаници, които прославят Нови пазар в страната и чужбина.

-В социалната сфера успявате ли да удовлетворите потребностите на жителите на общината?

-В сферата на социалните услуги имаме добре развита система, продължаваме и дейности, наследени от предходния мандат. Наскоро стартира проект “Патронажна грижа”, който обслужва 69 потребители, което е над капацитета му 54 души, а интересът расте. Имаме нов автомобил, обхващаме и селата.

-Поставяли ли са родители въпроса за премахване на таксите за детски градини?

-В момента не сме предвидили такива средства в бюджета, но търсим възможност да го направим по примера на доста други общини. Ако се въведе, трябва да има устойчивост във времето. В предизборната платформа на нашия екип беше залегнал въпросът, така че търсим начини и източници на финансиране. Важно е да се каже, че не сме увеличавали данъци и такси. А бюджетът се формира и от местните приходи, така че сме зависими от събираемостта на приходите.

Източник: Инфо Шумен

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.