Нови пазар под телефонна атака на „Банкерите“

В РУ- Нови пазар е получено съобщение от директор на банкова институция, че в клон на банка в града в рамките за няколко часа граждани са търсили информация за задължения по кредити.

Казали, че получили обаждане на стационарните си телефони от непознати, които се представили за банкови посредници. „Банкерите“ обяснявали на хората, че имат задължения по банкови заеми, които „лъснали“ след годишно изравняване .

В един от случаите жител на града съобщил, че към момента няма заем, но му било обяснено, че кредитът е много стар и по него се дължи сумата от 200 лева. На всички, на които се обадили им било казано да платят навреме задълженията си към банките, за да не се стига до съдебни дела. По телефона им е обяснявано, че сумите, които дължат са между 200 и 300 лева.

Жителите на Нови пазар са отишли в клон на банка в града, за да си правят справки и се оказало, че нямат подобни задължения. До реализирана измама поради съобразителността на хората не се е стигнало. Предполага се, че „банкерите“ предлагат да се преведе сумата по нечия сметка, за да не виси като задължение на съответния човек.

Отправяме апел към хората, които получават обаждане по телефона от непознати хора да не предоставят информация за спестяванията си, да не съобщават имат ли заеми и в какъв размер са.

Да не се подлъгват и да не дават на непознат парични суми, да не превеждат пари по сметки на хора, които не познават, за да не станат жертви за измами по телефона.

Ако получите подобно обаждане прекъснете връзката и не предоставяйте свои и лични данни на свои близки по телефона не непознати. Не се доверявайте, колкото и убедително да ви звучи този, който е на отсрещната страна на телефона.

Инфо

44 са регистрираните телефонни измами на територията на ОДМВР- Шумен през 2018 година. През 2017 престъпленията от същия вид са били 37. Увеличението е с 19%.

През изминалата година щетите от телефонни измами са малко над 316 000 лева, а за 2017 година малко над 142 000 лева. Потърпевшите жени са 37 на средна възраст – 74 години, най-младата от тях на 48 години, а най-възрастната на 93.

Мъжете, пострадали от измами са 7 и средната им възраст е 76 години.

Най-честият сценарий е съдействие на полицията за задържане на измамници – случите са 42, а под предлог изгодна сделка с климатици – 3.

Жена на възраст от 65 до 85 години, живееща в широкия център на град Шумен е профилът на потърпевшия.

Разкрити са 33 от телефонните измами, извършени през 2018 година. Всички 13 извършители са мъже на възраст от 18 до 34 години, на средна възраст – 26 години. Шестима от тях живеят на територията на съседни области.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *