Нови пазар загива, демографската криза го погубва

Експерти отчетоха: Висок процент на хора с ниско образование в Шуменска област

През следващите години в България се очертава тенденция към намаляване на раждаемостта. И в други страни европейски страни ниската раждаемост остава проблем, има застаряване на населението у нас, което е нормално за развития свят в индустриалната епоха – тези данни изнесе по време на презентация в Областна управа доц. Георги Бардаров, съветник на зам.-министъра по социалната политика д-р Султанка Петрова.

Според него фокусът трябвало да бъде не върху раждаемостта, а върху думата „емиграция на млади хора“ – основен проблем за страната, а задържането на младите ще доведе до намаляване на много дисбаланси.

Доц. Бардаров отбеляза, че при отлива на младо население България вече е единствената държава в света, в която при един от двата пола най-голямата кохорта население е в пенсионна възраст. По тази тема обаче не се коментирало. И това застаряване било абсолютна „социална бомба“ за икономиката и българското общество.

Представена беше и картината за област Шумен – докато 100 души излизат в пенсия само 71 започват работа. Естественият прираст – 5,6%0 , раждаемост – 6,1%0. Коефициент на детска смъртност 6,4 промила. Коефициент на безработица за Шумен през 2016 г. – 17,2 %. Притеснителен факт е високия процент на хора с ниско образование.

С най-висок процент етническо турско население са общините Каолиново, Венец и и Хитрино, с ромско – Никола Козлево и Върбица над 20 %. А общините с най сериозна демографска криза са Велики Преслав, Нови пазар и Смядово.

Като сериозно предизвикателство в цялата страна доц. Бардаров открои пазарът на труда. При така очертаната демографска картина България скоро я очаква дефицит на работна ръка. „Днес имаме остър дефицит на работна ръка на средно и дори на ниско квалифицирана работна ръка“, отчете той.

За наличието на този проблем по време на срещите получил сигнали и от представители на бизнеса. А именно, че се налага внос на работна ръка от Виетнам и други подобни държави.

Затова пък имало изобилие от неквалифицирана работна ръка, и определена малцинствена група, която чакала само социални помощи. А това било риск на пазара на труда.

Устойчивото нарастване на доходите и повишаването на жизнения стандарт през последните две години вече е факт. Има ясно изразена политика в областта на жизненото равнище, това са изводите в презентацията на д-р Теменужка Златанова, експерт в Министерството на труда и социалната политика.

Проведени са срещи в общините с най-ниско равнище на доходи.

За Шуменска област данните са – 60% население в трудоспособна възраст, надтрудоспособна – 24%, подтрудоспособна възраст 15 %. Това били добри показатели в сравнение с показателите на други области в страната.

В област Разград средната работна заплата е 910 лв, за Шуменска област – 874 лева.

Притеснително е, че за областта относителният дял на средната работна заплата, в сравнение със страната нараства значително по-бавно.

Източник: 24shumen.com
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *