COVID-19 Нови пазар страната

Новият щам на коронавируса е три до шест пъти по-заразен

Настоящият доминиращ щам на COVID-19 е три до шест пъти по-заразен от първоначалния вариант, появил се в Китай, показва ново проучване. Новият щам обаче не е по-тежък.

Проучването е публикувано в четвъртък в научното списание „Cell“, съобщава „Дойче веле“.

Резултатите от лабораторните изследвания, публикувани в списанието, показват, че настоящата мутация е по-преносима между хората, отколкото предишното проявление на вируса. “Данните показват, че има единична мутация, която всъщност кара вируса да се репликира по-добре и е с по-висока степен на предаване”, каза най-добрият американски специалист по инфекциозни болести Антъни Фаучи пред Американската медицинска асоциация.

Изследователи от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико и университета „Дюк“ в Северна Каролина си партнират с изследователска група в Шефилд, Великобритания.

Учените открили, че настоящият вариант на вируса – D614G – има малка, но значителна промяна в протеина на повърхността на вируса, с помощта на който той нахлува и заразява човешките клетки. Изследователският екип провел допълнителни експерименти, анализирайки данни за 999 британски пациенти, хоспитализирани с COVID-19.

Те наблюдавали, че тези с новия вариант имат повече вирусни частици в тях, но това не оказва влияние върху тежестта на заболяването им.

Междувременно лабораторните експерименти показали, че вариантът е три до шест пъти по-способен да зарази човешките клетки.

Доц. Кунчев: Продължи ли още ръстът на случаите, взимаме допълнителни мерки

В последните дни регистрираме много повече случаи на заразени с новия коронавирус. Расте и броят на починалите, които вече са 232-ма.

В момента ситуацията не е същата нито в България, нито в света. Неминуемо обаче, ако има продължаващо нарастване на случаите, очевидно, че допълнителни мерки трябва да бъдат взети. Не е задължително да бъдат от този характер, който беше в началото, тъй като ние вече понатрупахме опит. Виждаме кое работи, кое не работи, кое е по-ефективно. Самата болнична мрежа разви значително системата от отделения, които могат да работят с COVID-19. Можем да увеличим броя на леглата, ако е необходимо. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в интервю за Bulgaria ON AIR.

Според него към ситуации, в които ще има блокиране на цели градове, като областните и столицата, няма да се стигне, защото тази мярка пречи на нормалния живот – стопански и личен.

Хората не могат да си планират живота, почивката, а ефектът не е чак толкова голям. Установяваме, че там, където възникне огнище, е много по-добре там да се съсредоточим, да има по-силни мерки. Затваряме цели предприятия, изследваме цели колективи, търсим контактните лица и засега в рамките на няколко дни успяваме да санираме такива огнища и те вече да нямат нови случаи, допълни доц. Кунчев.

Здравният инспектор посочи още, че на база на такива огнища започва по-активно пренасяне на вируса.

,,Имаме вече и дифузно разпространение. В големите градове София, Пловдив възникват случаи, при които трудно се намира връзката един с друг. В ежедневието се срещаме с толкова много хора, че има възможност на различни места да получим вируса от някой носител”, заяви още той.

Доц. д-р Ангел Кунчев избягва да прогнозира каквото и да било за вируса, защото COVID-19 е доказал, че не подлежи на прогнозиране.

Нито има точните характеристики на другите респираторни вируси, за да кажем, че сезонът му е зимният. Сблъскваме се с прояви на вируса, които няма как да предвидим. Всички имаме опасения, че когато настъпи есенно-зимният период, това ще облекчи предаването на вируса. Хората започват да са на закрити помещения, контактите са още по-интензивни, категоричен е здравният инспектор.

СЗО: Някои страни трябва да върнат ограниченията, за да преборят вируса

Някои държави, които се сблъскват с бързо разпространяващи се огнища на коронавирус, вероятно ще трябва да възстановят блокадите и другите мерки, за да ограничат разпространението на вируса, предупредиха от Световната здравна организация (СЗО).

Държави като Испания и Италия успешно преодоляха тежките огнища с цялостна стратегия, която мобилизира обществеността, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от CNBC. Въпреки това, някои страни изпитват сериозни проблеми относно овладяването на вируса.

“Някои страни, които са постигнали успех преди с овладяването на вируса и са отворили икономиките си, сега може да се наложи отново да наложат мерки, с които да ограничат разпространението на заразата”, изтъкват от СЗО.
Някои от страните, които са отговорили най-ефективно на пандемията, са държави с опит в борбата с овладяването на огнищата на ТОРС през 2003 г. и Близкоизточния респираторен синдром (MERS) през 2013 г., подчертават от организацията.

“Те имат пряк опит за това колко опасен може да бъде такъв патоген”, добавят от СЗО.

В световен мащаб пандемията все още се ускорява, заяви генералният директор на СЗО. Той добави, че през изминалата седмица са били потвърждавани по над 160 000 инфекции в целия свят всеки ден.

До момента вирусът е заразил повече от 10,5 милиона души в световен мащаб и е убил най-малко 512 331, сочат данни, събрани от университета “Джонс Хопкинс”.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.