Новите правила за роуминга – в сила от 15-и юни. Какво трябва да знаем?

От 15 юни 2017 г. при пътуване в ЕС няма да се начисляват допълнителни такси над тарифния ни план – правило, познато като „роуминг както у дома”.

Има ли уловка?

Както всяко правило, и „роуминг както у дома” предвижда изключения. Такива са т.нар. политики за често ползване, които не са задължителни, но мобилните оператори могат да се възползват от тях.

Политиките за честно ползване дават възможност на мобилния оператор:

1. Да изисква от потребителя доказателство за местожителство или за стабилна връзка.
Пример: Георги отива на 6-месечен стаж във фирма в Германия. През това време той ще има поне две възможности – да използва мобилни услуги от български оператор или да сключи договор с немски оператор. За да му предостави правото на „роуминг както у дома”, българският оператор може да изисква от него доказателство за постоянен или настоящ адрес на територията на България, а германският оператор може да изисква от Георги предоставяне на доказателство за „стабилна връзка” с германската държава, което доказателство в случая ще бъде договорът за стажуване.

2. Да налага допълнителни такси за роуминг-услуги, но само ако установи, че в рамките на период от поне 4 месеца, през повече от половината от времето потребителят е пребивавал на територията на друга държава членка и повече от половината от мобилните му данни са изразходвани на територията на тази държава.
Пример: Ако се върнем на горния пример, това би означавало Георги, който е сключил договор с немски оператор, да остане на територията на България и да провежда разговорите си оттам, и то за период от 4 месеца. Но в тези случаи дори операторът да установи, че са налице условията за допълнително таксуване, трябва първо да изпрати 14-дневно уведомление до потребителя, в който период той може да реагира. При всички положения, предвидени са максимално допустими размери на допълнителните такси.

3. Да ограничи размера на роуминг-данните, които потребителят може да използва без оскъпяване, ако цените на мобилните услуги на съответния пазар са евтини в сравнение с цените за роуминг на едро. Идеята на това ограничение е да се съхранят конкурентни цени на пазарите с по-евтини мобилни услуги. Предвиждат се съответни формули, по които да се изчисляват максимално допустимите ограничения според случая.

Източник: Асоциация "Активни потребители"
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *