Звезди Коледа 2020

Нова година, нов късмет!

Казват, че началото на Нова година носи със себе си и нов късмет за всеки един от нас. Ето защо постепенно в различните държави хората започват да измислят и да спазват различни традиции с надеждата това да им предвещае едно по-добро и хубаво начало.

Така започва любопитната статия на wanderlust, която идва в точния момент.

Решихме да се разровим и да съберем на едно място едни от най-интересните традиции и вярвания на хората от различните държави по света.

○ Най-ранните известни новогодишни тържества датират от 2000 г. пр. Хр. в Месопотамия.

○ Римляните първи започнали да си разменят подаръци в новогодишната нощ – подарявали си клонки за късмет.

○ Най-пищно е празнуването на Нова година в Китай – там тържествата продължават повече от 10 – 15 дни, като за всеки ден има определен ритуал.

○ В полунощ англичаните прекрачват прага на къщите си задължително с няколко неща в джоба си: монети като символ за богатство, въглен за топлина и сол, за да имат храна през следващата година на трапезите си.

○ Съседите им иралндци имат свое поверие, според което преди настъпването на Нова година се влиза през предната входна врата, а след полунощ се излиза през задната врата, за да се изпрати злото.

○ В Испания в полунощ хората изяждат 12 зърна грозде за щастие, по 1 за всеки месец от годината.

○ В Дания хората пазят старите и повредени съдове през цялата година, за да може в новогодишната нощ да ги изхвърлят през вратата. Те вярват, че колкото повече съдове счупят, толкова повече добри приятели ще имат.

○ Подобно нещо се случва и в Италия и по-точно в Неапол, където хората изхвърлят стари мебели и други домакински предмети през прозореца си. Друг обичай на италианците е подаряването на портокали в чест на празника.

○ В Германия хората изсипват разтопено олово в студена вода, за да видят какви форми ще извае съдбата и какво ще им донесе предстоящата година.

○ За хората в Чехия, Унгария, Полша и Словакия броят на ястията, които се слагат на трапезата трябва да бъде кратен на числото 12.

○ В Бразилия и по-точно в Рио де Жанейро хората честват настъпването на Нова година на плажа.

○ Индийците са едни от хората, които празнуват най-често Нова година – имат цели 8 дати в календара си, на които могат да го направят.

Независимо от това какви традиции и обичаи всеки един по света реши да спазва, всички сме единодушни в това, че, с настъпване на 1 януари, се надяваме на едно ново и по-добро начало, което да придаде смисъл на следващите 365 дни.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *