COVID Return

Нова година и нов щам на COVID-19 с 46 мутации

Нов вариант на коронавируса обозначен като B.1.640.2 е открит в Южна Франция, съобщава dnes.bg.

Изданието отбелязва, че неизвестен щам е идентифициран при пътници, завърнали се във Франция от Камерун. Експертите не изключват, че причинителят на този вариант на вируса е често срещан в тази африканска страна. Тестовете разкриват при всички заразени “нетипична комбинация от мутации”, пише вестникът.

Новата версия получава обозначението B.1.640.2 и е открита от лекарите на Марсилия. В проучване на френски учени се казва, че в новия вариант са идентифицирани 46 мутации. Нивото на заплаха или инфекциозност на този щам е неизвестно.

Информация за откриването на нова мутация в Южна Франция беше разпространена в понеделник вечерта и в най-големите немскоезични медии.

В момента във Франция вече се разпространява Омикрон, а министърът на здравеопазването Оливие Веран предупреди, че скоро този вариант ще е преобладаващ. Здравният министър предупреди, че през януари заради коронавируса ще стане трудно за болниците и лечението на други заболявания.

Страната обсъжда проектозакон за преминаването на зеления сертификат във ваксинационен.

Очаква се промяната да влезе в сила от средата на януари. Властите във Франция предупредиха, че януари ще бъде тежък за здравната система заради лавинообразното покачване на заразените с варианта Омикрон.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *