Новата сграда на “Археологическата музейна сбирка” отвори врати

Новата сграда на “Археологическата музейна сбирка” отвори врати

На 30 юни 2021 година новата сграда на “Археологическа музейна сбирка” в Нови пазар отвори широко врати за посетители.

На официалната церемония присъстваха г-н Георги Георгиев – кмет на Община Нови пазар, г-жа Златина Таскова – заместник-кмет на Община Нови пазар и г-н Иван Ганчев – Председател на Общински съвет Нови пазар, г-н Калоян Хинчев – Секретар на Община Нови пазар, общински съветници, гости и граждани на града.

Сред гостите бяха и представители на национални историко-археологически резервати, кметове на община Нови пазар и кметства от общината.

На откриването присъстваха и бившите кметове на Нови пазар г-н Панайотов и г-н Тонев.

Ще припомним, че това се случи благодарение на безвъзмездна финансова помощ за реализирането на одобрен проект на Общината с наименование: „Подобряване на материално- техническата база за нуждите на “Археологическа музейна сбирка”, към Общинска художествена галерия “Петър Персенгиев”, подписан на 26.11.2020 г. МИГ „Нови пазар – Каспичан и Община Нови пазар.

Кратко слово произнесе кметът на Община Нови пазар г-н Георгиев, с което приветства гостите и пожела новата музейна сбирка да се обогатява за да привлича все-повече посетители с нови находки и артефакти. “Земята на която сме родени е пълна с история и нека не забравяме, че от тези земи е започнала България“, завърши Георгиев и покани присъстващите да разгледат сбирката, след което последва скромна почерпка на крак, където гостите имаха възможност да изгледат кратък филм за историята на Нови пазар.

Благодарствено слово прочете Светослав Георгиев – уредник на Археологическата музейна сбирка.

Уважаеми дами и господа,
Искам да изкажа специални благодарности на ръководството на Община Нови пазар за указаното, съдействие и подкрепа, за да се случи това значимо културно дело ,свързано с обновения облик на музейната сбирка. Щастлив съм, че днес, 28 години след създаването си, музейната сбирка придоби модерен и съвременен облик ,който гражданите и гостите на нашия град заслужават. Народ, който цени и съхранява миналото си, заслужава бъдеще.

История и факти:
Археологическата музейна сбирка в гр. Нови пазар е основана през далечната 1993 г. Тя представлява материалната култура на племената и народите, населявали новопазарския край от старокаменната епоха до късното средновековие.

По-голяма част от експонатите ни са придобити от проведените археологически разкопки и експедиции на територията на общината в периода 1985 – 1991г., дело на археолозите проф. Георги Китов, проф. Георги Атанасов, Тодор Балабанов, Захари Странджев и др .

Като най значими се открояват разкопките на Траколожката експедиция за могилни проучвания (ТЕМП) през 1989–1990 г., ръководена от археолога проф. Георги Китов.

В могилния некропол на село Избул са проучени трийсетина могили. Като хронология са открити няколко епохи в тях:

Ранна бронзова епоха. Три могили на около 1 км. западно от селото с височина до 2,5 м. 9 гроба в ями. В един от тях е открита глинена чашка, днес изложена тук.

Ранна желязна епоха. Дарина могила. Гроб с полагане. В него са открити рядко срещани глинени съдове, с които разполага нашият музей.

Римска епоха. Най-популярни са разкопките в Дамянова, Несина, Александрова и Владова могила, намиращи се в близост до с. Избул. Там са намерени най-ценните експонати от нашата музейна сбирка – два бронзови балсамария – бюстове , два сгъваеми стола с бронзови апликации – глави на горгона Медуза, голям меч в ножница с пластична украса, стъклени балсамарии, златни накити, бронзови, глинени и стъклени съдове, мраморна човешка глава и култови предмети.

Разкопките на (ТЕМП) се провеждат и през 1991 г. в Могилния некропол на село Памукчии – на около 3 км. северно от селото са открити 5 могили от римската епоха. В тях са открити плитки неправилни правоъгълни гробни ями, в които са положени бронзови, стъклени и керамични съдове.

Всички тези предмети са изложени във витрините на археологическата музейна сбирка и ще можете да ги разгледате.

Заповядайте!

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *