Николай Пенчев e лауреат на XI издание „Калина Малина”

За 11-ти пореден път Нови пазар бе домакин на литературния конкурс „Калина Малина”.

Наградата на името на „Калина Малина” на избраният тазгодишен лауреат получи г-н Николай Пенчев.

Кой е Николай Пенчев?

Николай Пенчев е най-добрият детски писател за 2018 г.

Пенчев под псевдонима Чичо Ники издаде три римувани и богато илюстрирани книги за деца с главен герой страхливия вълк Гошо. През 2018 г. получи награда от Съюза на българските писатели за детска литература.

Защо Николай Пенчев, автор на книги със старобългарски мистерии и загадки, ръководител на един от най-популярните и четени вестници “България Днес”, изведнъж решава да римува как “Гошо паднал лошо” примерно?

Провокатори на този негов изблик на забавни герои и техните приключения са неговите племенници близнаци Виктор и Алекс. Те го наричали чичо Ники, а той им измислял кратки смешни стихчета. Двамата палавници дори са включени като герои в книжките – те са двата заека, разбира се – близнаци.

Ще си позволим да споделим, че част от нагрдата остана в Нови пазар, дарена от Николай Пенчев! Жест, който ще помогне за развитието на културната дейност в града ни.

Ние, новопазарци сме щастливи, че една от най-добрите български авторки за деца Калина Малина е личност свързана с нашия град.

Един малък град, какъвто е Нови пазар, с тази награда отдава заслужена почит към паметта на бележитата детска писателка и изразява уважението и благодарността към творците, които подават ръка на децата ни, за да ги поведат по пътя на книгата.

Детската писателка Калина Малина е свързана с Нови пазар, чрез своите родови корени. Родена е в София, но прекрасните детски спомени свързва с гостуването на своите баба и дядо в Нови пазар.

Без да съм родена в него-казва тя смятам Нови пазар за свое родно място. Той е най-близко до сърцето ми защото в него живяха люде, които ми даваха любов към бащиното огнище, любов към родината и които със своя пример ми показаха, че животът на човека протича пълноценно ако той го отдаде на благото на родина, род и отечество”.

През 1924 година в списание светулка е отпечатано първото и детско стихотворение „Без подслон”. Отдолу Райна Иванова Радева-Митова, поставя псевдонима Калина Малина. Тя е автор на около 50 книги за деца, както и първия български детски роман „Златното сърце”.

Лауреати на конкурса през годините са били утвърдени писатели, чието творчество е съставна част от детско-юношеската ни литература- като Асен Босев, Николай Зидаров, Иван Цанев, Красимир Георгиев, Недялко Йорданов, Леда Милева, Валери Петров, Благовеста Касабова, Иван Кръстев, Панчо Панчев-дядо Пънч и Тодор Каракашев.

Гости на литературния конкурс бяха:

Г-н Боян Ангелов- Председател на съюза на българските писатели.
Г-н Петър Андасаров – член на съюза на българските писатели и председател на журито отличило лауреата на тазгодишната награда.

Наградата Калина Малина се финансира от Община Нови пазар със съдействието на съюза на българските писатели и НЧ „Христо Ботев-1872”, гр. Нови пазар.

Домакин на конкурса бе кметът на Община Нови пазар – г-н Георги Георгиев.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *