Ники Комедвенска: Живеем в сурогатно време

Времето на сирене от палмово масло и колбаси от свински кожички.

Някога от такива кожи хората са си правили цървули. Сигурно защото са били прости. Днес обаче някой извисен ум си е направил труда да изнамери всички ония безценни качества на свинската кожа и да я превърне в първокласен продукт. А когато се опакова в лъскава хартия със златни нишки, качествата й литват до най-високите върхове на Стара планина. Ето как един обикновен цървул се превръща в неустоимо изкушение, при това не само полезно, но и задължително за дълголетното здраве и високата култура на модерния човек.

Затова сурогатът ни залива постоянно с отпадъци, докато ни обяснява, че всъщност това са превъзходни продукти. Ако откажеш да приемеш тяхната превъзходност, сурогатът те обявява за враг на всичко модерно, красиво и полезно: не харесваш чалга със социални послания, значи си хомофоб; не вярваш в красивите обещания на коя да е конвенция, значи си първото плюс канибал и сексист; не си с нас, значи си против нас. Изобщо, сурогатът ти дава правото на един-единствен избор – да бъдеш луд в Приемната зала на Социо-културната психиатрия.

Забележително е как сурогатът успява да се докопа до най-комфортните трибуни, за да разпростре тънките си пипала към всяко кътче на човешкото съзнание. Той отдавна е превърнал манипулацията в изкуство. Ако за миг затвориш очи, той ще те убеди, че нахалството, с което трополи по главата ти като керванджийски кон, е стремеж към съвършенството в най-чистия му и правилен вид, а твоята жажда за нормалност на естетическите възприятия е истинска агресия, която няма място в уютното антре на светлото ни консуматорско бъдеще.

Сурогатът няма нужда от общество, но постоянно говори за него, докато грижливо и системно го обезличава до нивото на тълпа с напълно закърнели вкусови рецептори. И когато й кажеш „Яж!”, тя със завиден апетит да изяде всичко, което й се предложи.

До последния цървул, натъпкан догоре със социални послания!

∗ ∗ ∗

Автор: Ники Комедвенска
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *