„НЕ на дрогата, ДА на таланта“ – интервю с актьора Александър Алексиев

 

На 26 юни, в камерната зала на читалището, от 17 часа, актьорът Александър Алексиев ще представи книгата на Весела Тотева „Падение и спасение – изповедта на една хероинова наркоманка.”
Поводът, който ни събира, е датата 26 юни. На този ден, се отбелязва Международния ден за борба срещу употребата на наркотични и упойващи вещества и нелегалния трафик с наркотици.


Трета поредна година Сдружение “ЕС-О-ЕС жени и деца преживяли насилие” гр. Нови пазар, съвместно с НЧ “Христо Ботев” провеждат кампания под наслов “НЕ на дрогата, Да на таланта”.
Кампанията е насочена към младите хора, техните родители и всички свързани с проблема институции за една съвместна работа за ограничаване злоупотребата с наркотични вещества и неблагоприятните здравни и социални последици от нея.

Интервю на Силвия Йорданова с актьора Александър Алексиев, специално за читателите на „60 – ят град“ и вестника на библиотеката „Магията на книгите днес“…

Здравей, Алекс!
Много се радвам, че ще ни гостуваш в Нови пазар!
Ще представиш книгата на Весела Тотева „Падение и спасение”, какво те накара да се впуснеш в това начинание?

В момента, в който прочетох романа, осъзнах, че тази книга може да спасява деца, буквално. В момента съм част от фондация “От другата страна”, която Весела създаде и в момента е оглавявана от нейната дъщеря – Валя. Идеята е превенция и информираност, като ние вярваме, че книгата, филмът и фондацията, обединявайки се, могат да бъдат част от реална промяна.

Кой е правилният път към младите хора? Смяташ ли, че само кампаниите са достатъчни?

Пътят, е в това – да се предизвикват дискусии, да се гледат филми, да се чете… Важно е децата да бъдат информирани, но методът трябва да е без назидание. Мисля, че е необходимо да бъдат лични срещи между десетки ученици и отсреща да са хора на изкуството, експерти, деца, които са част от дирекция превенция…Един от партньорите на “Доза Щастие”, ми каза, че не е взимал никакви наркотици в живота си, дори не е пробвал, само защото е гледал “Баскетболни Дневници” с Ди Каприо и това му е повлияло да решенията в живота. Вярвам, че книгата на Весела, както и филмът, могат да бъдат част от една много важна кампания с много дискусии и образователна насока.

Има ли нещо, което родителите, и всички ние, пропускаме да видим в децата си?

Просто трябва да си говорим с децата, да се вслушваме в тях, да ги гледаме в очите… Не трябва да отричаме възможността някое от нашите деца да тръгне по този път, ние, трябва да сме информирани, следователно да информираме и тях. Сложен е процесът и е наложително самата среда, в която те израстват да дава информацията, а реално всеки сам е свободен да прави избора.

Готов е филмът „Доза щастие”, може ли да разкажеш повече за този проект на нашите читатели?

Филм по книгата “Падение и Спасение”, с режисьор Яна Титова, в главната роля е дъщерята на Весела Тотева – Валя Каролева. “Доза Щастие” е филм кауза, чрез него се надяваме да успеем да постигнем целите, които сме си задали, а именно превенция и информираност. Това е, което ние можем да случваме и съм убеден, че ще има хора, като човекът, за когото споменах, които един ден ще погледнат назад и ще са радостни, че са гледали този филм, заради който са взели едни по различни решения за себе си.

Кога се очаква да излезе филмът по кината?

8 Ноември, в цялата страна.

Кой е Александър Алексиев?

Не знам.

Коя е ролята, която почувства най-близко до себе си?

Може би, Гичо от “Възвишение”.

Животът е…

Път.

Коя е любимата ти книга?

Напоследък препоръчвам Мураками, Буковски и Чехов…

Твоето послание към всички читатели на „60 – ият град”?

Да пътуват и да се забавляват.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *