На прага на зимата – икономия за всеки дом

Въпреки топлата есен, сезоните са неумолими. На вратата на всеки български дом „чукат“ големите зимни сметки, които са изпитание за много семейни бюджети. В поредица от материали ще ви дадем съвети, разработени от Европейската комисия, как да намалите разходите в дома си без това да е в ущърб на комфорта на домакинството.

С помощта на обикновени действия у дома можете да спестите енергия и пари и да помогнете за опазване на климата чрез ограничаване на вашите емисии. Домакинствата произвеждат около една четвърт от всички преки емисии на CO2 в ЕС днес. А знаете ли, че три четвърти от енергията, потребявана от домакинства в ЕС, е за отопление и охлаждане?

Отопление и охлаждане

Не загрявайте твърде много водата. Настройте бойлера си на максимална температура от 60°C, за да работи ефикасно и хигиенично.

Използвайте термостата разумно. Знаете ли, че жилището ви няма да се стопли по-бързо, ако увеличите температурата на термостата? Това влияе само върху максималната температура във вашия дом.

В топли дни спуснете завесите или затворете капаците, за да ограничите слънчевата светлина, която прониква в къщата.

Охлаждайте се с вентилатор. Вентилаторите използват много по-малко енергия, отколкото климатиците.

Изолация

Заменете обикновените прозорци с прозорци с двойни стъкла. Прозорците с двоен стъклопакет губят между 50 и 70% по-малко топлина.

Не можете да монтирате прозорци с двойни стъкла? Дебели завеси или подвижни изолиращи панели за прозорците ще ви помогнат да ограничите притока на студен въздух във вашия дом.

Теченията могат да са източник на значителна загуба на топлина. Можете да спестите енергия като уплътните фугите около прозорците или процепите под вратите. Ще усетите разлика дори ако само покриете ключалките и отворите на пощенските кутии!

Изолирайте водните си резервоари, тръбите за централно отопление и стените. Ако не можете да поставите изолация на стените, монтирайте изолиращи отражатели между радиаторите и стената зад тях.

Пестете водата

Използвайте водата отговорно. Едва 2,5% от водата на Земята е прясна. Повече от две трети от нея е замразена в ледници и полярни ледени шапки.

Използването на по-малко топла вода помага за спестяване на енергия и пари! Инсталирайте аератори на чешмите и душовете си, за да намалите потреблението на вода.

Спирайте водата, докато миете зъбите си. Течащата чешма изразходва до 8 литра вода в мину та!

Ако някоя чешма капе, поправете я. В противен случай може да изразходвате до 1 литър вода на час, с която за 1 седмица можете да напълните цяла вана!

Проверете тоалетното казанче за течове. Течащото казанче може да доведе до разход от 200 литра на ден — това е равно на 50 пускания на водата.

Поливайте растенията си късно вечер или рано сутрин, когато загубите на вода от изпаряване са по-малки.

Използвайте термоси. Когато варите вода за гореща напитка, използвайте само толкова вода, колкото ви е нужна, излейте остатъка в термос, за да остане водата гореща за следващата чаша.

Източник: Асоциация “Активни потребители”

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *