На Йордановден смелите вадят кръста

На Йордановден смелите вадят кръста

На 6 януари празнуваме Йордановден. Денят е известен още като Водици, Кръстовден, Богоявление, Водокръщи. На този ден Св. Йоан Кръстител кръстил Божия син в река Йордан. Тогава Иисус бил на 30 години, но все още имал малко последователи. Едва след великото тайнство на кръщаването с вода и дух той бил готов да служи на хората и да изпълни своята спасителна мисия.

На Йордановден Христос се потопил три пъти във водите на река Йордан. Този акт символизира тайнството на смъртта и възкресението на човека в него. Умира грешният човек, наследник на Адам, преражда се, възкръсва духовно пречистеният човек. След кръщението почва страданието, почват истинското понасяне на греха и изкуплението на земните хора.

С явяването на Бога на Богоявление хората видели с очите си вълшебното християнско триединство на Отец (гласа), Дух (гълъб кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват. С кръщаването на водата светът придобива нова ценност и сила, става по-безопасно място за живеене. Свършват т.нар. Мръсни дни. Злите сили са победени и прогонени.

Основен обичай на този ден е кръщаването на водата. В нейното освещение взимат участие всички, за да бъдат здрави през годината. След празничната църковна служба свещеникът хвърля кръста във вода (река, на чешма), а млади мъже го изваждат. Вярва се, че този, който успее, ще бъде много здрав през годината. Кръстът може да се откупи с наддаване. Ако китката или кръстът замръзнат на този ден, се вярва, че за всички годината ще е здрава и плодовита.

За здраве на този ден именниците се къпят и след това посрещат гости, а болни хора се измиват там, където е хвърлен кръстът, за да оздравеят. Имен ден празнуват всички с имената: Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Богомил, Борил, Богдан, Богдана, Бончо, Бистра, Найден, Божан, Божана, Божидар, Боян, Бояна и др.

Източник: ARTday.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *