Весела Томова

На изхода на COVID-19-отделенията няма атеисти и няма антиваксъри!

На вашето внимание е публикацията на Д-р Весела Томова – специалист по вътрешни болести и кардиология в МБАЛ “Света Марина – Плевен”

ЕВОЛЮЦИЯ НА ВЪЗГЛЕДИТЕ МИ ЗА COVID-19

(март-декември 2020 г.):

1. Това е някакъв нов вид грип… Свински, птичи… сега и прилепски. Ще мине и ще замине…

2. Това не е обикновен грип!… По-често дава тежки усложнения и отнема животи. Но все пак е респираторна инфекция… Маската, дистанцията и миенето на ръце са достатъчна бариера, която може да го спре.

3. Това определено не е просто респираторна инфекция! Засяга всичко: мозък, сърце, черен дроб, бъбреци, панкреас… Тежка ендотелна дисфункция, невровегетативна дисфункция, микро- и макротромбози, метаболитни нарушения…

4. Болестта е опасна най-вече за рисковите контингенти: възрастни и с хронични заболявания… При младите и здравите протича по-леко.

5. Има тежко поразени от всички възрасти, с изключение на най-малките… Никой не е застрахован! Разболяват се колеги, които спазват правилата! С двустранни пневмонии, кислород-зависими… Цели семейства! Страшно е!..

6. Протича фатално и при по-млади, преморбидно здрави… Не подбира!

7. Ако се приложи рано специфична антивирусна и биологична терапия, в комплект с антибиотици, кортикостероид, антикоагулант и пр., изходът е добър…

8. Дори да се приложи цялата терапия от предходната точка, някои хора не могат да бъдат спасени…

9. Болестта не приключва с овладяването на инфекцията… При немалка част от хората, преживели острия период (дори и с нетежки симптоми!), умората, безсилието, недостигът на въздух, главоболието, миалгията/артралгията, нестабилният пулс и кръвно налягане продължават седмици и месеци… Неясно докога.

10. “На изхода на COVID-19-отделенията няма атеисти и няма антиваксъри…”

Д-р Весела Томова, д.м.

P.S. За онези, които не ме познават добре: лекар съм, специалист по вътрешни болести и кардиология, с над 30-годишна медицинска практика. На 1 ноември 2020 г. поех терапевтичното ръководство на COVID-19-отделението в УМБАЛ „Св. Марина“ – Плевен и в екип с колегите от Реанимация, начело с проф. Цветанова, го правех денонощно и непрекъснато в продължение на 50 дни. Спасихме много хора… Най-възрастният пациент беше жена на 91 г., най-младият – момиченце на 8. Изведохме до успешно изписване редица тежки случаи. Но и загубихме безценни хора…

Пандемията ни отне роднини, колеги, приятели… Това коренно промени възгледите ми за тази болест! Вчера се имунизирах. Вярвам, че ваксината е единственият ефективен начин да спрем това зло.

09.01.2021 г.

Весела Томова
МБАЛ “Света Марина – Плевен”

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *