На живо: Историческият първи пилотиран старт на Crew Dragon

SpaceX не успя да стартира първия частен полет с астронавти на борда заради лошите метеорологични условия. Директорът за изстрелването на SpaceX реши около 20 минути преди старта да отложи мисията на Crew Dragon Demo-2 поради метеорологични проблеми.

Втори опит за историческото космическо изстрелване на капсула с двама астронавти ще бъде направен в събота, 30 май.

Потенциално днешният ден може да постави началото на нова ера на космическите полети за Съединените щати. За първи път от близо десетилетие американски астронавти ще излязат на орбита със старт от американска земя и полетът ще бъде първият с частен космически кораб.

Изстрелването на ракетата Falcon 9 Block 5 с нов космически кораб ще се извърши от площадката на космическия център Кенеди LC-39A. Като част от мисията си, Crew Dragon ще стигне до МКС. На борда ще бъдат двама членове на екипажа: 49-годишния Робърт Бенкен и 53-годишния Дъглас Хърли, и двамата космически пътешественици-ветерани – Хърли пилотира совалката „Атлантис“ при последното й пътуване.

Предстоящият старт на Crew Dragon ще отвори нова страница в историята на американската астронавтика: стартът ще бъде първият пилотиран полет за САЩ след затварянето на програмата за космически совалки през 2011 година. Оттогава американските астронавти летяха до МКС на руския космически кораб „Союз“.

Първият полет на Crew Dragon бе изпълнен в режим без екипаж на 2 март 2019 г. – тогава космическият кораб се скачи с МКС и успешно се върна на Земята. Мисията SpaceX DM-2 се планираше през юли 2019 г. , но се случи инцидент през април миналата година – експлозия на капсулата Crew Dragon. От SpaceX по-рано заявиха, че са взели предвид негативния опит от тестовете и са направили необходимите подобрения в конструкцията на кораба.

Единственото, за което се притесняват от компанията, е времето, но то не може да се контролира. Прогнозата за времето е неблагоприятна, с 60% вероятност за лоши условия за старт според прогнозите на Кейп Канаверал.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари
РЕКЛАМА: ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Рекламата е основен двигател на вашите послания, а ние сме горивото! Платформата на 60 ТИЯТ ГРАД е готова да предостави всички необходими ресурси.

ВИЖТЕ УСЛОВИЯТА ЗА РЕКЛАМА ТУК
Твоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.