На Богоявление водата има чудодейна сила

Днес отбелязваме Свето Богоявление (Йордановден). На този ден е извършено кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан и сам Бог се явил.
Според народните поверия през нощта на Богоявление небето се отваря. Който успее да види чудото, той ще сбъдне всичките си желания. Счита се, че годината ще е благодатна и плодородна, ако времето на Йордановден е сухо и студено. На този ден водата има по-голяма сила.

Според църковния ритуал на Богоявление – един от 12-те големи църковни празници, се прави ритуално кръщаване на водата, като свещеникът хвърля кръста в реката или в морето.

Мъжете се спускат да го вземат. Който успее да го хване, болести няма да го ловят цяла година. Вярва се още, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.

След т. нар. спасяване на кръста, се чете тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Светената вода в православните храмове се обновява и всеки отнася от нея вкъщи, тъй като се счита, че тя пречиства душата и предпазва от болести. Светената вода се съхранява през цялата година и се използва в трудни за семейството моменти.

Чемширените китки от миналогодишното Рождество се изгарят върху желязна повърхност, след което пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под трендафилов храст или овощно дръвче. Новите рождествени китки се поставят върху семейния иконостас, чието кандило е запалено от свещта донесена от църквата.

Любопитни ритуали на Йордановден

На Йордановден се меси обреден хляб, за направата на който се използва част от светената вода. Всеки от дома трябва да си вземе късче, за да бъде здрав и да се радва на късмет и успехи през годината.

На много места се играе мъжко хоро във водата като част от ритуала по т. нар. Спасяване на Светия кръст.
На “Леденото мъжко хоро” в Калофер ще има и наблюдатели от ЮНЕСКО, тъй като общината кандидатства обичаят да влезе в списъка на организацията.

В Средните Родопи на Йордановден се изпълнява обичаят “хаскане”. Той се заключава в обредното изкъпване на всички сгодени моми, на младите булки и младоженците, които за първи път посрещат Водици в нов социален статус. Къпането се извършва от мъже-“хаскари” или “къпинчари”. Те подхвърлят три пъти нагоре младоженеца, отвеждат го на реката или на чешмата да го намокрят. Онзи, който не желае да бъде окъпан, трябва да се откупи с пари и почерпка.

В Македония Богоявление и следващият ден – Ивановден, се наричат “Мъжки” и “Женски водици” (Прилепско) и се свързват с обичая “Водичарки”.

Водичарките са моми в предбрачна възраст, които обикалят на групички по домовете и изпълняват специални “водичарски” песни. По своето съдържание тези песни напомнят на коледарските и на лазарските и са предназначени за всеки отделен член на семейството. С тях момите пожелават здраве, дълголетие и благополучие на домочадието.

В района на град Битоля вечерта на Богоявление се извършва обредното припяване на китки и пръстени, в което участват девойките за женене. За целта те украсяват един гюм със зеленина и отгоре му поставят було. Обичаят е известен с названието “тайани”.

На Йордановден имен ден празнуват: Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.

Да им е честито името!

Източник: dir.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *