XV Национален конкурс „Вълшебни ритми” Нови пазар 2017 бе открит днес

98 индивидуални изпълнители, 11 камерни гайдарски състава, четири гайдарски оркестъра и девет инструментални камерни състава ще се включат в Националния конкурс „Вълшебни ритми”, който започна днес в Нови пазар.

Гайдари от цялата страна ще се състезават в различни категории с изпълнения на „джура” и „каба” гайда. Най-малкият участник тази година е Стоян Иванов от Силистра – на 8 години, а най-възрастният Борислава Симеонова от Плевен – на 74 години.

На 22 април конкурсната част започва от 9,00 часа- първа група, от 13,00 часа -3 и 4 група, а от 16,30 часа- родопски гайди.
От 17,30 часа ще се състои традиционното дефиле на участниците.

На 23 април от 8,30 часа ще се представят участниците в пета група, от 8,45 часа – камерни гайдарски състави до 7 участника, от 11,00 часа- камерни гайдарски състави над 7 участника, от 11,45 часа- инструментални камери състави. От 13,30 часа ще се състои церемонията по награждаването на отличените, а от 14,00 часа ще започне Гала концерт.
Наградният фонд е в размер на 6 000 лв., като 4000 лв. са осигурени от община Нови пазар и 2000 лв. от Министерството на културата.

Председател на журито е проф. Милчо Василев.

Националният конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми“, чието първо издание е през 2002 година, се провежда ежегодно през април, организатори са Министерството на култура, община Нови пазар и НЧ „Христо Ботев-1872“.

„Вълшебни ритми“ един от 12-те национални конкурса, утвърдени в Програмата за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища.

Целта на конкурса е да издирва и популяризира нови, талантливи дарования, посветили се на фолклорното изпълнителско изкуство, да стимулира високо професионално майсторство и художествен вкус, да даде взможност за обмяна на новаторски методики в съвременното обучение на фолклорни изпълнители.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *