НАСА: Открихме следи от кал на Марс

Марсохода Curiosity може да се е натъкнал на следи от кал на повърхността на Червената планета, съобщават от НАСА. Роувърът е заснел пукнатини в грунта на марсианската повърхност, близо до дюните около планината Шарп.

“Такива следи се появяват, когато калта изсъхне и почвата се напука. Това е най-вероятния сценарий тук”, заявява ученият от НАСА Нейнън Стайн.

Пукнатините са се формирали преди 3 милиарда години, след което са попаднали под слой прах и пясък, заради който са се запазили така добре и до днес.

В миналото си Марс е имал вода и по-плътна атмосфера, но слабото магнитно поле е позволило на слънчевият вятър да ги “отвее”, а Марс се е превърнал в добре познатата ни пустиня.

Въпреки това и днес има вода на Червената планета, тя се намира в замръзнало състояние в полярните шапки на Марс, а през лятото около екваториалните части на планетата водата успява да се задържи в течна форма.

Учените предполагат, че заради наличието на вода, на Марс има възможност да съществуват микроорганизми или поне следи от живот.

Източник: dir.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *