Народът победи – управляващите в Румъния се предадоха

Правителството на Румъния отмени постановлението си за смекчаване на антикорупционното законодателство.
В него се предвиждаше декриминализиране на някои случаи на корупция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Постановлението бе прието във вторник вечерта от правителството без консултация с парламента.

Постановлението предвиждаше да не се счита за престъпление злоупотребата със служебно положение, ощетила държавата с по-малко от 200 000 леи /около 44 000 евро/.

Освен това според него затворниците, които имат присъди по-малки от 5 години зад решетките, следва да бъдат помилвани. Милост да има и за затворниците, които са по-възрастни от 60 години, страдат от смъртоносни заболявания или които имат деца, за които трябва да се грижат.

Изобщо злоупотребата с власт досега се наказваше с присъда с тежест между 2 и 7 години, а сега това щеше да преминава от 3 до 6 месеца или просто с глоба. Наказанието за държавни служители, обвинени в дискриминация на полов, расов или друг признак, което беше между 2 и 7 години, беше предвидено да пада на между 1 месец и 1 година или глоба. Държавните служители вече нямаше да поемат отговорност за ефектите от изготвени, одобрени и приети от тях нормативни актове.

Указът предизвика буря от протести и многохилядни митинги в Румъния с настояване за неговото отменяне.

“Това става, защото нямаме какво да крием”, заяви за частната телевизия “Румъния ТВ” лидерът на младшия партньор в правителствената коалиция Алианс на либералите и демократите Калин Таричану, който съобщи за решението за отмяна на постановлението.

Малко след това премиерът социалдемократ Сорин Гриндяну заяви, че ще отмени това правителствено постановление на заседание на кабинета на 5 февруари и добави, че иска да започне публични консултации за реформа на съдебната система.

Десетки хиляди румънци излязоха по улиците на страната да протестират срещу постановлението за пети пореден ден.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *