Най-самотното дърво на Земята разкрива кога е започнал антропоценът

Учени откриха доказателства за началото на новата геоложка епоха антропоцен в дървесината на “най-самотното дърво на планетата” – ситков смърч, наречен така, защото е на далечен остров, съобщи Би Би Си.
Според резултатите от изследването новата епоха е започнала през 1965 г. Това е малко след забраната на атмосферните ядрени опити (1963 г.)

Смърчът расте на остров Кембъл от 1901 г., когато е посаден от губернатора на Нова Зеландия. Най-близкото дърво е на разстояние 200 км на северозапад, на остров Окланд. Смърчът е висок повече от 10 м.

Дървесината му пази следи от радиоактивното замърсяване от ядрените опити през 50-те и 60-те години на миналия век. Така учените от университета на Нов Южен Уелс успяха да регистрират търсения радиоактивен пик, по който да определят кога е началото на антропоцена – новата епоха в геоложката история на Земята.

Теорията е, че този пик е показателен за “голямата акцелерация”, когато човешкото въздействие върху планетата се е увеличило рязко и е станало глобално. Най-общо това е станало след Втората световна война, когато се е увеличило рязко и произвоството на пластмаса.

Смърчът е уловил тези промени в пръстените си. Учените са пробили дървесината му и са изследвали химическия ѝ състав. Резултатите им показват голям скок в съдържанието на въглерод-14 в пръстен, съответстващ на втората половина на 1965 г. Пикът на радиоактивната форма на елемента се дължи на атмосферните ядрени опити.

“Проблемът с повечето свидетелства от северното полукълбо е, че те са от основните средища на човешка дейност. Това коледно дърво обаче съхранява информация от тази дейност, достигнала до най-далечно място. Мислим, че няма нищо по-изолирано от Южния океан”, каза ръководителят на екипа проф. Крис Търнър.

Източник: dariknews.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *