Над 900 стопанства в Шуменско ще получат обезщетение заради Афринаската чума, в Нови пазар – 43

917 стопанства в област Шумен ще получат еднократна помощ в размер на 300 лева за почистване и дезинфекция на обектите след предприетото доброволно умъртвяване на прасетата в личните стопанства.

ова стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от областния управител проф. Стефан Желев. „Необходимите документи-списъци, заявления и констативни протоколи, които са подписани от кметовете, кметските наместници и ветеринарните лекари, са приети в Областна администрация от общините и са изпратени в Областната дирекция по безопасност на храните“, каза областният управител.

Съгласно указанията, собствениците на лични стопанства са декларирали, че са извършили почистване и дезинфекция на обектите и няма да отглеждат прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция.

В община Шумен ще бъдат подпомогнати 238 лични стопанства, в община Велики Преслав- 188, в община Смядово- 194, в община Каспичан- 134, в община Никола Козлево- 77, в община Нови пазар – 43, в община Каолиново – 26, в община Върбица – 10 и в община Хитрино-7 стопанства.

“В региона са заклани от стопаните общо 1686 броя прасета в 82 населени места. Изплащането на еднократната помощ ще започне след 1 септември”, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска.

Тя призова контролните органи да бъдат уведомявани при случаи на информация за недобросъвестни стопани. По думите на д-р Райкинска, предстоят промени в нормативната уредба, насочени към повишаване на мерките за биосигурност, съгласно които прасета в лични стопанства ще могат да се отглеждат само след регистрация на обекта и ще бъде разрешено отглеждането до 3 прасета без извършване на развъдна дейност. Предвиждат се облекчени процедури за регистрацията на обектите.
Д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ-Шумен, съобщи, че няма промяна в епизоотичната обстановка в региона. За изследване са изпратени 8 проби от отстреляни диви свине и 5 от свиневъдни комплекси, като се очакват резултатите.

Областната епизоотична комисия прие допълнителни превантивни мерки за предотвратяване разпространението на болестта в региона. Решено беше забраната за дърводобив в инфектираната зона в местността „Елешница“, община Върбица, да продължи до 08 октомври, с изключение на транспортиране на добитата на временни горски складове дървесина при спазване мерките за биосигурност.

Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 3 септември.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *