Над 400 служители на МВР в шуменско ще осигуряват охраната в изборния ден

Над 400 служители от структурните звена на МВР, изпълняващи задачи на територията на област Шумен ще осигуряват охраната на изборните секции, обществения ред, реагирането на сигнали, охраната на изборните материали и пожарната безопасност още преди началото на вота и до края на изборния ден на 27 октомври. От тях над са от ОДМВР Шумен, са служителите на дирекция „Жандармерия” и на РДПБЗН Шумен. Ще бъдат охранявани 312 секции. 302 са стационарни, подвижните са 10.

На територията на областта на разположение ще бъдат и 22 мобилни групи, които ще работят по постъпили сигнали за нарушения, свързани с изборния процес. За осигуряване на обществения ред, пътната безопасност у работа по престъпления от общ характер, обобщи директорът на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим.

До 13:00 часа на 24.09.2019 г. в сектор „Български документи за самоличност” при ОДМВР Шумен са издадени 15 удостоверения за гласуване на граждани, които са подали заявления за издаване на лична карта, а старата им е невалидна, изгубена или открадната, съобщи началникът на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР- Шумен Йоланта Димитрова. В седмицата преди изборите е ускорено издаването на лични карти, като при невъзможно да бъда издадена нова лична карта до края на работния 25 октомври ще бъда издавано удостоверения, с което гражданите могат да упражнят правото си на глас.

По време на изборите полицейските служители ще бъдат разположени вън от секциите, като няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите.

При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда в секцията. В ОДМВР Шумен и РУ Шумен, Велики Преслав, Нови пазар и Каолиново са сформирани оперативни щабове, които са в постоянна връзка с Районната избирателна комисия, областната и общинските администрации, както и с всички институции на регионално ниво, които са ангажирани в изборния процес.

В секционната комисия полицейските служители ще вземат отношение при констатиране на нередности и нарушения на обществения ред и в помещенията за гласуване.

В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.
Органите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.
В деня на изборите при необходимост от възстановяване на реда в изборните помещения, по решение на СИК и по искане на председатели на секционни избирателни комисии, служителите на МВР оказват съдействие в рамките на тяхната компетентност.

В изпълнение на задачите на МВР в периода на подготовката и провеждането на изборите за кметове и общински съветници са открити денонощни телефонни линии. На тел.: 982 2232, факс 982 5646 и e-mail: izbor@mvr.bg ще се приемат единствено сигнали от граждани, съотносими към дейността на МВР – свързани с нарушения, които могат да възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на откритите линии. Подадените информации ще бъдат записвани, информират от ОДМВР – Шумен.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *