Брадва

„М-тел” участва в схема с непоискана услуга

Пореден опит за налагане на непоискана услуга.

Време е фирмите да проумеят, че бързата печалба не е правилният път към потребителите.
За кой ли път получаваме сигнали за непоискани услуги. Този път абонат на „М-тел” получава SMS, който го информира, че е абониран за услуга, чиято цена е 6.01 лв. седмично.

Съобщението съдържа и възможност за отказ от услугата чрез изпращане на обратен SMS (който се заплаща, разбира се) или като посети сайта “maimunko.com”, който нашата проверка установи, че изобщо не e регистриран. Така потребителят, който не желае да ползва услугата, се оказва принуден да изпрати обратен SMS за отказ, който се таксува, в противен случай ще му бъдат начислявани по 6 лв. на седмица. В отговор на потребителска жалба „М-тел” препращат към „Ен Ти Ейч Медия България” ЕООД, намеквайки, че мобилният оператор не отговаря за съдържанието на съобщенията.

Според нас подобно поведение е в грубо нарушение на Закона за защита на потребителите и правото на ЕС, които предвиждат, че потребителят не може да бъде обвързан от доставката на стоки или услуги, без да е изразил съгласието си за това. Освен това, икономическият натиск, който бива оказан на потребителя в тези случаи, представлява агресивна търговска практика. Опитите на мобилния оператор да се освободи от отговорност са напълно неоснователни. Напомняме, че неотдавна „М-тел” опита да приложи сходна практика по отношение на доставката на цифрова телевизия от „Близу”, която бе преустановена благодарение на сигнала, който изпратихме до КЗП и последвалата своевременната реакция. За настоящия случай отново сигнализирахме Комисията.

Коментара на Асоциация “Активни потребители”
Като една от най-голямите компании в България “М-тел” трябва да проумее, че не може да се крие зад агресивните практики на малки фирми, които ползват услугите й. Сега е моментът компанията да покаже не просто зачитане на закона, а повече уважение и грижа за клиентите си.

Източник: Асоциация "Активни потребители"
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *