COVID-19 Нови пазар страната

МОН препоръчва учителите да носят маски в час

Учителите да носят маски, включително и по време на учебните часове. Тази препоръка отправя Министерството на образованието и науката (МОН) в писмо до регионалните управления на образованието във връзка с усложнената епидемична обстановка, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В момента маските в класните стаи не са задължителни за педагозите, когато спазват дистанция от поне 1,5 м от учениците.

МОН препоръчва също веднъж седмично да се тества целият персонал в училищата. Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни тестове чрез регионалните здравни инспекции.

Предлага се целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако в него има 10 на сто ученици, заразени с коронавирус. При обявен тъмночервен сценарий за съответната област, всички извънкласни дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат. Към момента такава област е Габрово.

Новите препоръки на МОН са в резултат от повишената заболяемост в страната. Към днешна дата 1.03 процента от учителите и 1.01 на сто от учениците и децата са под карантина. Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово – 1,95, а най-нисък в Кърджали – 0,55. Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник – 1,89 на сто. Данните показват почти двойно увеличение в дела на карантинираните педагози спрямо началото на учебната година – към 17 септември т.г. те са били 0,66 процента. Троен е скокът при учениците. На 17 септември карантинираните сред тях са били 0,31 на сто.

Източник: dnews.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.