Мобилни групи продължават да работят по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред в малките и отдалечени населени места

В екипите са включени служители на охранителна, криминална и пътна полицията, дежурства на двусменен режим през деня и нощта дават и служители на жандармерията.
Целта на мобилните групи, които патрулират в отдалечените и малки населени места на територията на ОДМВР- Шумен е да предотвратяват, пресичат и да разкриват престъпления.

Друга тяхна задача е контролът по Закона за движение по пътищата. Много често жителите на селата подават сигнали на екипите както за нарушители на пътя, за нарушения на обществения ред и сигнали от битов характер. При обходите се обръща специално внимание на самотните и възрастни хора. При разговори с тях им се заостря вниманието да не допускат непознати хора, които се представят за амбулантни търговци в имотите им, обяснява им се и как да действат ако ги атакуват телефонните измамници.

С този начин на работа, в различните часове на денонощието с гъвкаво разпределение на полицейски служители в малките населени места, хората се чувстват по-спокойни. Отчита се задоволство от присъствието на екипи в тъмната част на денонощието, когато жителите и собствеността им са застрашени от посегателства. При обход на населените места по определени маршрути униформените напомнят да се заключват входните врати, да се укрепват домовете, селскостопанските постройки.

Униформените отчитат увеличение на сигналите подавани от жителите на съответните населени места, които най-често са свързани с пътната безопасност. Подават се сигнали за водачи, които шофират след употреба на алкохол. Те са от полза , тъй като когато екипът е близо, може да реагира веднага на сигнала и да установи нарушителя.

Освен мобилните групи по график малките населени места се посещават и от мобилни екипи на ОДМВР- Шумен, в които са включени полицейски инспектори от Криминална полиция, оперативни работници от Икономическа полиция и началници от Охранителна полиция. Тяхната задача е да установят има ли нерешени проблеми, поставени на вниманието на мобилните групи.

До момента кметовете и кметските наместници на посетените села Буйновица, Каспичан, Троица, Марково, Дибич, Мараш, Осмар, Средня, Илия Блъсково, Васил Друмев, Мадара, Конево, Правенци, Черенча, Памукчии. Лятно и Новосел са изразили задоволство от взаимодействието с полицейските служители, които отговарят за съответните населени места.

Facebook коментари



Твоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *