Медиците в Шумен искат още по-високи заплати, готвят протести

Митинг, организиран от синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“ се проведе днес пред шуменската болница.

На него синдикалните лидери Анета Денева и Соня Върбанова обявиха, че на 12 април ще се свика събрание за определяне на стачен комитет, за да се премине към протестни действия с искане за повишение на заплатите в лечебното заведение.

След преговори с ръководството на болницата през март, на синдикалистите бе предложен проект за споразумение за повишение на заплатите в три стъпки – от 1 април, 1 август и 1 декември. „Това е единственият възможен вариант, при положение че приходите на болницата спадат през последните три години и работата намалява“, съобщи медицинският управител д-р Атанас Атанасов.

По думите му, с това увеличение, в края на годината месечните разходи за персонала на болницата ще нараснат с над 137 000 лв. Вчера
синдикалните лидери са внесли нов проект за споразумение, в което се настоява за повече от два пъти по-голямо увеличение от предложеното. „Ако те откажат да подпишат нашето предложение, с което заплатите в шуменската болница стават най-високи във всички областни лечебни заведения, няма да има никакво увеличение“, каза още д-р Атанасов. Междувременно насроченото за днес <span>Общо събрание на Управителния
съвет на Многопрофилната болница в Шумен не се състоя поради липса на кворум. То беше свикано по искане на основния акционер – държавата, и днес единствено представителят на Министерството на здравеопазването се яви в уречения час. Никой от представителите на общините не дойде и по тази причина събранието бе пренасрочено за 24 април. Пред акционерите трябваше да бъде представена оздравителната програма на болницата.

Източник: Радио Шумен
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *