Масово кръщение в Голямата базилика в Плиска

8 деца бяха кръстени по време на масово кръщение в Голямата базилика в Плиска. Инициативата е по повод 1152-та годишнина от покръстването на българите. Семействата, избрали за първото тайнство на децата си Голямата базилика, намират в нея скрита сила.

Сред тях са Емилия и Кирил Ангелови. Те имат двугодишни близнаци Ангел и Мия и идват за кръщенето им чак от София.

Обстановката е различна от други кръщенета. За мен това място е магическо като в приказка, казва Емилия. Тя допълва, че не са се поколебали и веднага щом разбрали за кръщенето се записали.

Според майката вярата има важно място в живота.
Смятам, че това е самоусещане, който когато има нужда Обикновено се обръщаме към Господ когато най-много имаме нужда е хубаво да благодарим всеки ден за всеки даден шанс, казва Емилия.

Заедно с малчуганите от България имаше и наше сънародниче от Украйна – Данаил Яхнис, чиито родители специално са пътували до Плиска, за да бъде покръстен в Голямата базилика.

Отец Андрей, който водеше кръщенето, заедно с отец Димчо, заяви, че базиликата въздейства емоционално на всички миряни.

Това е един амбициозно построен православен храм, който да бъде сърцето на новопокръстения наш народ, казва той.

От все сърце вярвам и се надявам, че всички хора ще го възприемат не като екзотика, а ще го възприемат като свещено място, на което стоим в този момент, осветено от стъпките на много мои предшественици, които са служили тук. Осветено от най-великия светец цар Борис, каза отец Андрей.

В купела символично бяха потопени всички 8 деца, за да станат християни. Най-малкият от тях е едногодишният Борис Славов, а най-голям бе Симеон – на 9 години.

Досега в Голямата базилика са правени 3 масови кръщения, в които близо 45 деца са приели християнството.

Източник: dariknews.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *