Маските на закрито отново стават задължителни

Заради ръста на заразените с коронавирус у нас през последната седмица, държавата въвежда нови, по-строги мерки за борба с COVID-19. Това обявиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и представители на Националния оперативен щаб на пресконференция в понеделник. Тя се проведе след среща с премиера Бойко Борисов.

Маските отново стават задължителни във всички закрити пространства, включително магазини, молове, нощни заведения. Мероприятията на закрито ще бъдат организирани при заемане на максимум 50% от капацитета на съответната зала. Посетителите ще трябва задължително да носят маски, каза здравният министър.

В търговските обекти на закрито ще трябва да се спазва и 1.5 метра дистанция.

При провеждане на футболни мачове на сектор ще се допускат до 1 000 души. При останалите спортни мероприятия на открито ще се запълва до 50% от капацитета, стана ясно още по време на пресконференцията.

„Обсъждаме и ще вземем решение до края на седмицата дали да продължим извънредната епидемиологична ситуация в страната”, заяви Ананиев.

„Важно е, когато казваме нещо, то да се базира на факти. Ситуацията е сложна. Имаме реално увеличение на случаите. За щастие, то не е толкова голямо при хората с нужда от интензивни грижи“, заяви главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му това се случва и в други страни. „Случващото се дължи на нашето поведение и промените във вируса. На първо място по заболеваемост е Северна Македония 45.6 на 100 хил. население. На второ място на Балканите е Албания – 12.9, следвана от Босна – 11.9 и Турция – 10.7. Петото и шестото място заемат България – 8.3 и Сърбия – 7.09 на 100 хиляди население. Това се случва в Европа”, каза още Кунчев.

„Дали това е втора вълна или просто повишаване на случаите? Аз съм по-склонен да вярвам във второто на базата на хората, които приеха, че всичко е приключило. Мерките не се спазват и се наблюдава по-сериозна заболеваемост. Призивът от моя страна към болниците е да не забравят заповедта на министъра на здравеопазването. Дотук ние говорихме за трите „Д”-та – дисциплина, дистанция и дезинфекция. Сега добавяме и едно „К” – контрол. Оказа се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората”, посочи още д-р Кунчев. И допълни: „Вирусът не се търкаля по улиците. Той е в нашия нос, в нашето гърло – ние го предаваме на другите, като разговаряме с тях“.

По време на пресконференцията стана ясно още, че ще бъдат съставени актове на ГЕРБ и БСП заради неспазване на мерките срещу коронавируса.

„За да не бъдем обвинявани, че правим някакъв подборен контрол, решението – и на министъра, и на РЗИ, е да ги глобим с максималната сума от 3 000 лв., затова, че са допуснали масови събирания на много хора на закрито без спазване на отстояние и носене на маски. В резултат на това имаме заразени хора“, заяви държавният главен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Същото ще направим с Националния стадион „Васил Левски” поради това, че не бяха изпълнени изискванията. Макар, че формално беше спазен процентът, който трябва да е максимално зает, всички хора се струпаха на едно място – подскачаха и се целуваха”, допълни той.

„Григор Димитров е 38-ият случай на COVID-19 в Хасково. Няма нужда да направим нещо различно. Той направи срещи, които са с нисък риск. По-опасни са много близките контакти, които той имаше с медиите и кмета на Хасково“, коментира Кунчев.

„Всички са поставени под наблюдение. Контактните лица ще бъдат изследвани. Журналистите са поставени под карантина, което не им харесва, но няма как“, добави той. И допълни: „Не мога да разбера желанието за масови скрининги“.

Източник: nova.bg

Facebook коментари
Твоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама - 2020!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.