Марк НОПФЛЪР в 5 неизвестни (ВИДЕО)

Днес всеизвестният вокалист на Dire Straits навършва 68

Познавате ли легендарния британски текстописец, продуцент и китарист Марк Нопфлър? Познавате го, разбира се, той е всеизвестният вокалист на култовата банда Dire Straits. От дните с членовете на групата до писането на музика за филми, продуцирането и работата му по солови албуми в широк стилов спектър, Марк Нопфлър е неподражаем в стила и излъчването си. Някой беше казал, че той сякаш води диалог с китарата си. Няма как да сбъркате тази китара, тя разказва история. Марк също. Но някак, въпреки разпознаваемия стил, множеството награди „Грами“ и връзката му с някои от най-големите звезди в музиката, Марк остава недооценен.

Какво не знаем за родения на днешния 12 август през 1949 година музикант:

Преди музикалната му кариера, Нопфлър е журналист и лектор в колеж

По времето, когато първият голям хит на Dire Straits “Sultans of Swing” завладява класациите през 1979 г., Марк вече е на около 30. Преди музиката, Нопфлър работи като младши репортер за Yorkshire Evening Post, където среща и бъдещия си колега от Dire Straits, Стив Филипс – местен музикант, работещ по онова време в Лийдс. Две години след това Нопфлър възобновява следването си и завършва английски в университета в Лийдс през 1973 г., след което работи като лектор в Loughton College в Есекс. За щастие на феновете му по света, 3 години след това Марк напуска работата си, за да се отдаде на музиката, което води началото на дебютния едноименен албум на групата през 1978 г.

Той почти налага вето на емблематичното за Dire Straits видео “Money For Nothing”

Видеото “Money For Nothing” е пионер по редица причини. То поставя началото на ерата на CD-тата (“Brothers in Arms” е първият албум, който се продава в над милион копия на CD носител), както и на музикалната видео ера. Компютърно анимираното видео на “Money For Nothing” е за MTV това, което е “Citizen Kane” (първият игрален филм) за киното. За техните усилия бандата е наградена за Видео на годината по време на третите годишни награди VMAs (заедно с доживотна асоциация с музикалния канал, благодарение на фразата “I want my MTV”, изпята от Стинг като бек вокал).


Видеото всъщност можеше да не бъде създавано изобщо, ако не била намесата на тогавашната приятелка на Нопфлър. Полемичните думите в песента са написани от гледната точка на човека от работническата класа. Нопфлър е разочарован от “липсата на вкус” във видеото, както сам споделя. Режисьорът на видеото – Стив Барон, лети от Будапеща, за да убеди Нопфлър видеото да бъде концептуално, а не базирано на музикално изпълнение, което той отказва, преди приятелката му да окаже влияние и Марк да даде благословията си.

Нопфлър вмъква тайничко нещо от филма “This is Spinal Tap” в “The Princess Bride”

Според това, което той разказва през 2013 г., директорът Роб Райнер наема Нопфлър да композира музиката за неговия филм “The Princess Bride”, но музикантът е съгласен да участва единствено, ако Райнер вмъкне нещо от класиката на режисьора – документалната пародия “This is Spinal Tap”. И въпреки че това може да звучи като непосилна задача за филм с фантастичен сюжет, то Райнер го прави, а този хитър начин за решаване на проблеми се превръща в най-забележимия набег във филмовото озвучаване, с което Марк все още изследва и до днес.

Има 3 почетни докторски степени по музика

Какво повече може да свидетелства за това, че Нопфлър е уважаван между музикалните академици, от награждаването му с три докторски степени от Великобритански университети. Първата степен бива представена от Нюкасълския университет през 1993-а, заедно с признанието на неговата алма матер – университетът в Лийдс през 1995 г. През 2007-а университетът в Съндерланд също влиза в играта, удостоявайки Нопфлер с признание за музикални постижения и наследство с докторска степен. Нопфлър нарича това “тръпка и чест”, добавяйки – “това, което харесвам е, че награди като тази разпознават постиженията на хора, които не са тръгнали по академичния път.”

Вижте Марк и приятели


Нопфлър има своя собствена линия китари Fender Stratocasters (Фендер Стратс)

От времето на Dire Straits до момента Нопфлър усъвършенства своя стил на свирене с такава прецизност, че сега той е смятан за един от най-великите рок китаристи в стил fingerstyle на всички времена. Нопфлър винаги е бил асоцииран с Фендер Стратс. През 2002 г. Стратс създава красивата червена китара, вдъхновена от оригинала на Ханк Марвин (мулти инструменталист, вокалист и текстописец), което е почит към наследството на двама мъже, превърнали се в символ на инструмента.

Източник: ARTday.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *