Манолова настоява за едно гласуване в полза на работниците

Прочувствено и гневно писмо внесе до председателите на парламентарните групи националния омбудсман Мая Манолова. Самата тя го определи като такова. Това е поредният й опит да привлече вниманието им към несправедливостта спрямо служителите на фалирали фирми, които не са си получили заплатите.

С едно гласуване депутатите могат да им дадат възможност да си получат парите или да им отнемат тази възможност, коментира пред медиите тя.

Ужасяващо е, че хората в социалната комисия не пожелаха да осмислят този проблем и аз наистина съм потресена, че министърът на труда и социалната политика беше активен участник в отрязването на възможността на хората без заплати да си получат изработеното, подчерта Манолова.

В писмото си омбудсманът апелира законотворците да съдействат за ново заседание на социалната комисия, на което да преразгледат решението си да отхвърлят предложението й в Кодекса на труда. То даваше възможност на всички онези работници от фалирали фирми, които чакат с месеци неизплатените си заплати да си ги получат, като за целта поправката натоварваше с отговорност Инспекцията по труда към МТСП с проверките на предприятията и подаването на молбите до съда.

Социалната комисия преди два дни редактира искането й, като гласува отсрочка промяната в закона да се задейства от 1 юли. Това обаче отрязва всеки шанс и завинаги на онези 5000 работници, които си чакат парите от миналия април месец, защото към юли пък ще е изтекъл 12-месечният срок, през който могат да си поискат парите от Фонда за гарантиране на вземанията.

В пленарната зала не може да стане ревизирането на текста. Причината е, че законовата промяна е приета вече на второ четене на заседание на комисията. Единственият начин е да се преразгледа на ново заседание на социалната комисия.

Източник: news.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *