Ученици

Малките ученици ще се върнат в клас най-рано на 10 ноември

Най-рано децата могат да се върнат в клас на 10 ноември. Това обяви оминистърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Обединихме се около няколко решения – осигурените от МЗ тестове ще бъдат прилагани в училищна среда за всички ученици от 1 до 4 клас при заболеваемост от 500 до 100 000 души. От организационна точка децата могат да се върнат най-рано на 10 ноември. Работим те да се върнат в училище ако тестовете бъдат своевременно доставени от дистрибуторите“, обясни министър Денков.

Работим в сряда те та бъдат на училище, ако бъдат доставени тестовете от дистрибуторите. След сключване на договорите имат тридневен срок, за да ги доставят”, уточни той.

Ще се включат и други лица, за да помагат при тестването – медицински сестри, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал – те трябва да имат валиден документ за ваксиниране или да се тестват два пъти в седмицата – за целта ще бъдат осигурени бързи антигенни тестове.

Децата ще се тестват всяка седмица в понеделник и четвъртък. В началото на дните ще бъдат отделени 30 минути за тестване при промяна на дневния режим – намаляване на учебните часове, междучасията или обедната почивка – по преценка на директорите и отговорните лица.

Минимален праг за завръщане на децата в клас е 50% на ниво паралелка желаещи да се тестват. Родителите трябва да са дали писмено сългасие, че искат децата им да бъдат присъствено в дадената паралелка“, обясни министърът.

За учениците, нежелаещи да бъдат тествани, обучението се организира асихронно в зависимост от възможностите на учителите.

Педагогическите спезциалисти, ангажирани с тестването, ще получат допълнително възнаграждение, което ще бъде уточнено в анекс към трудовия им договор.

Единствено за децата със специални образователни нужди е решено, че могат да правят тестовете си вкъщи и при идване в училище да представят отрицателен резултат от тест“, допълни проф. Денков.

Източник: dnews.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.