Мадара референдум

Мадара иска референдум за излизане от община Шумен

Кметът на шуменското село Мадара Неделчо Неделчев внася подписка с искане за организиране и провеждане на местен референдум за излизане от община Шумен и присъединяване към съседната на селото община Каспичан. Това оповести в социалните мрежи кметът Неделчев.

Тя ще бъде внесена в Общински съвет Шумен утре, 11 януари.

Като аргументи за желанието им да напуснат шуменска община мадарчани са посочили, че през изминалия програмен период на ЕС не сеа били предвидени средства за развитие на селските райони.

Въпреки, че нашето село е културно-историческа туристическа дестинация за посетители от целия свят, през годините откакто Република България е член на Европейският съюз в селото не са постъпили нито едно евро за подобряване на инфраструктура и бизнес климата. Предвид, че в новият програмен период на ЕС отново са предвидени значителни средства за развитие на селските райони, то аз считам за недопустимо да бъде пропуснат шанса да се възползваме от тези средства, а това може да стане единствено като станем част от община, класифицирана като община от селски тип“, изтъква кметската управа.

Като друг аргумент е посочен приноса на село Мадара към общинския бюджет с около 1 000 000 лв/ годишно (сумата е сбор от дела на държавното финансиране въз основа на населението и местните данъци и такси от население и имоти от с. Мадара) и въпреки това селото не получило справедлива част от тези пари. За 2020 г., общо разходите на община Шумен за покриване на дейности в Мадара били едва 100 000 лв.

За последните 10 години в селото не е направена нито една капиталова инвестиция, улиците не се ремонтират, местната ВиК мрежа е компрометирана и не обновена и е предпоставка за постоянни аварии, единственият по-голям проект по ПУДООС за локална канализационна система беше започнат и оставен недовършен, като с това дори беше увредена уличната инфраструктура. През 2020 г. беше извършен ремонт на участък от общинската улична мрежа в селото, като участъкът за ремонт не беше съгласуван с местната власт и населението на селото, а изразходваните средства превишават значително пазарната себестойност на извършения ремонт“, посочва Неделчев.

Местният кмет не разполагал с никаква реална власт и бил лишен от финансови средства до такава степен, че не можел да си позволи закупуването дори и на един химикал и лист хартия, а същевременно бил натоварен с отговорности, включително и регламентирани от ЗМСМА, за чието изпълнение е необходимо наличието на самостоятелен финансов ресурс.

За периода от 2000 г. до 2020 г. Община Шумен продала над 20 имота – частна общинска собственост от землището на с. Мадара, като от продажбите в селото не били постъпвали средства под никаква форма.

Въпреки, крещящата необходимост от средства за подобряване на транспортната и социалната инфраструктура и достъпа до Националния символ на България – Мадарският конник, община Шумен не може или не желае да осигури такива. Община Шуме,н след финансовата “реформа” от 2009 г. и отнемането на относителната финансова самостоятелност на малките населени места, на практика обезсмисля съществуването на институцията кмет на кметство, което е в пълно противоречие с програмите на МС и общата тенденция в ЕС за финансова децентрализация. Възлагат се обществени поръчки без съгласуване с местното население и дори с кмета, които освен, че са непрактични са и финансово неизгодни. Така, например през 2020 г. бяха похарчени 29 000 лева за преасфалтиране на крайна уличка в селото с обща площ от около 600 м2. За същата сума, при пряко договаряне и използване възможностите, които ЗОП дава, за осъществяване на обществени поръчки за малки суми под 50 000 лева, със тази сума можеше да се преасфалтират двойно повече квадратни метра“, пише още в подписката.

Сумата отпусната на община Шумен за капиталови разходи от централния бюджет за 2020 г. беше 1 479 000 лева. Тези средства не бяха разпределени справедливо и нито един лев от тях не беше вложен в капиталовите програми за малките населени места. Пряко избраните кметове, някои от които с повече гласове дори и от общинския са поставени системно в унизително положение при провеждането на заседанията на ОбС. Прекъсват се изказванията им, не им се дава думата, правят се дори опити да не бъдат допускани до заседанията на ОбС“, пише още кметът Неделчо.

Той е категоричен, че Мадара не може да си позволи пропускането на още един програмен период на ЕС за развитието на селските региони.

Само фактът, че община Каспичан ще обедини в едно цяло столицата на Първата българска държава – Плиска с нейният духовен център – Мадара е предпоставка за развитието на един мащабен туристически продукт, който може да донесе не само престиж, но и финансов дивидент, както за жителите на селото, така и на цялата община“, смята кметът.

Източник: shumenonline

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *