Лятната почивка: капани, промоционални цени, оферти?!

Активната потребителка Боряна Петрова от София сигнализира, че е направила резервация за хотел чрез специализиран сайт. Само за седмица обявената цена е повишена с над 100 лева, без да се подобрява или променя офертата за лятна почивка.

Друг наш читател сподели, че сайтът за резервации „бие тревога“, че остава свободна само една стая, докато хотелът се оказва празен. През тази година много от туристическите фирми в движение се адаптират към новите условия, диктувани от коронавируса. Но покрай необходимите промени зачестяват жалбите на потребители за „нововъведения“ в техен ущърб, за прилагане на правилото „ден година храни“ при ценообразуване на някои услуги.

Координираната проверка на Европейската комисия и органите на ЕС за защита на потребителите през миналия сезон потвърждава това. Проверени са 352 уебсайта за сравняване на цените и за резервиране на пътувания, действащи на територията на ЕС.

Установено е, че цените, публикувани на 235 уебсайта — две трети от проверените сайтове, не са достоверни.

Подобно на нашия конкретен казус, на по-късен етап от процеса на резервиране са добавени допълнителни елементи към цената, без потребителят да е получил ясна информация за това, или са посочени промоционални цени, които не съответстват на налична услуга.

Изводът от проверката е, че „Интернет предлага на потребителите богата информация, която им позволява да подготвят, сравнят и резервират своите почивки. Ако обаче публикациите в уебсайтовете за сравняване на оферти не са обективни или цените не са прозрачни, тези сайтове подвеждат потребителите.

Въпросните дружества със сайтове трябва да спазват европейските правила за защита на потребителите, както би направила всяка туристическа агенция. Потребителите заслужават да бъдат защитени онлайн така, както са защитени офлайн.“

Имайте едно наум

В една трета от констатираните случаи първоначалната цена се различава от крайната цена.
В една пета от случаите промоционалните оферти всъщност не са налични.
В почти една трета от случаите не е ясно каква е общата цена или как е била изчислена.
В една четвърт от случаите на уебсайтовете не се уточнява дали информацията за ограниченията (напр. „остават само 2“, „само днес“) се отнася само за конкретните сайтове.

Вашите права

Всеки хотел е категоризиран с една или няколко звезди, по които можете да се ориентирате за качеството на услугите, които той предлага. Следете за удостоверение, което показва категорията му. Ако търсите СПА хотел, той следва да е сертифициран по специална система, като изискванията за персонала са да са медицински и немедицински специалисти, с цел безопасно провеждане на процедурите.

Преди всичко, вие имате право на пълна, точна и ясна информация. На първо място – за цените на услугите, които се предлагат. В хотела също трябва да имате достъп до информация и ценоразпис на предлаганите услуги на български език.

Ако в хотела се предлагат услуги или стоки, представляващи евентуален риск по някакъв начин, трябва да бъдете информирани своевременно.

Ако претърпите вреди от имуществен или неимуществен характер имате право:

  • първо, можете да потърсите съдействие от адвокат и се обърнете към съда.;
  • второ, можете да бъдете обезщетени от застрахователя на хотелиера, ако неговата застраховка покрива претърпените от вас вреди;
  • трето, ако се съмнявате, че хотелът извършва дейности, за които не е сертифициран, можете да сигнализирате Комисията за защита на потребителите (КЗП);
  • четвърто, отново към нея ще се обърнете с жалба, ако са нарушени потребителските ви права – например, не ви е предоставена необходимата информация за стоките и услугите или сте изложени на риск за живота и здравето си от предоставяните услуги.

Асоциация “Активни потребители”

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.