Личните ви карти?

В ОДМВР- Шумен е създадена организация за безпроблемно обслужване на граждани, на които валидността на документите изтича през 2020 година.

Предвид очаквания голям брой граждани, на които предстои смяна на лични карти, паспорти и свидетелства за управление на моторни превозни средства от сектор „Български документи за самоличност“ напомнят, че заявления за смяна могат да се подават преди да изтече срока им на валидност.

Очаква се второто полугодие да бъде по- натоварено предвид изтичащата валидност на документите от юли до декември.

През 2020 г. в област Шумен предстои подмяната на близо 28 000 лични карти, над 20 000 паспорта и на 13 000 свидетелства за управление на моторни превозни средства. Това означава, че пред гишета е възможно образуването на опашки от граждани.

Жителите на областта могат да подменят документите си за самоличност и преди изтичане срока им на валидност. Към момента няма опашки и гражданите, чиито документи подлежат на подмяна през 2020 г., могат да посетят звената „Български документи за самоличност“ сега, през месеците януари, февруари и март, когато изтича валидността на по-малък брой документи.

По този начин ще се избегне струпване на много хора пред гишетата и ще се съкрати времето за извършване на административната услуга.

Гражданите с постоянен адрес на територията на Област Шумен могат да подадат заявление за издаване на български лични документи с обикновена услуга във всяко едно от звената в Районно управление- Велики Преслав, Районно управление – Нови пазар и Районно управление – Каолиново, независимо, че адресът им не е на територията на съответното районно управление.

Граждани, които притежават валиден електронен подпис имат възможност да подадат заявления за подмяна на документи онлайн на адрес https://e-uslugi.mvr.bg/

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *