Лекарите в битка за нашето здраве

През последния месец обединихме усилията си, за да се противопоставим на ситуацията, в която сме поставени от МЗ. Това заяви днес председателят на лекарската колегия в Шумен д-р Красимир Симеонов. Според него, здравната карта засяга цялата област – болниците в Шумен, Велики Преслав и Нови пазар, Комплексния онкологичен център и Кардиологичната болница. “Смисълът на картата е да има регулация, а не да се обезлюди провинцията”, каза още д-р Симеонов.

“Ако се орежат още легла, на които могат да се лекуват пациенти с високо ниво на компетентност, това означава, че болницата в Шумен ще стане общинска, а болниците във Велики Преслав и Нови пазар ще бъдат закрити. Те използват Националната здравна карта за налагане на втори лимит, освен този на здравната каса”. Това каза д-р Галинка Павлова – зам.-председател на УС на БЛС и представител на съюза в комисията за изработване на Национална здравна карта.

“Принципът, който беше при старта на реформата – парите следват пациента, вече е друг. Сега вече пациентът следва къде има болничен бюджет, къде има регулативни стандарти, а напоследък и къде има легла. Аз съм част от комисията на национално ниво. Уверяваме ви, че лекарският съюз няма да приеме това предизвикателство. Ние ще отстояваме правата на колегите и на пациентите, с които ще бъдем заедно в тази битка. Не само няма да подпишем, но и ще обжалваме, ако бъде приета Националната здравна карта. Но е важно всички да бъдем на една позиция”, посочи д-р Галинка Павлова.

Ако не се запази здравната карта от 2017 година, лекарите са готови и на протести. Стремежът е да получат подкрепа от страна на обществеността и пациентите си.

Източник: Радио Шумен – наш медиен партньор
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *