Close up of female hand with yellow protective rubber glove showing thumb up ok sign against clean toilet. Spring cleaning

Къде е най-мръсно у дома

Микробите и бактериите са навсякъде около нас и в телата ни. Някои, разбира се, са абсолютно необходими за правилното функциониране на организма. Въпреки това би било нелепо да твърдим, че хигиената е излишен продукт на културата ни, тъй като досега с по-големи количества бактерии и замърсители би могъл да се окаже фатален.

Рядко мислим за дома си като за място на натрупани вредни организми, но истината е, че някои места там са толкова замърсени, че е цяло чудо, ако все още не сме усетили негативен ефект върху здравето си.

Тоалетна чиния

Не, тоалетната чиния не е най-мръсното място у дома, но основата й е в челните редици по замърсяване. Вътрешността на чинията се измива в определена степен при всяко пускане на водата, но долната й част, както и пода около нея, са място, където се натрупват много и най-различни биологични частици. При по-продължителна липса на хигиена около самата чиния е възможно да се развият организми, които след това да разнесем и из другите стаи.

Кухненска мивка

Тя и сифонът й са едни от най-мръсните места у дома. При всяко миене на чинии и прибори, на дъното на мивката се отлагат хранителни вещества, които привличат микроорганизми от целия дом. Ако се чудим защо понякога около мивката кръжат подобни на винарки насекоми, те най-вероятно са се пръкнали от излюпени в хранителните отлагания яйца, и носят бактерии навсякъде, където кацнат.

Брави

Трудно е да си представим колко хора са се докосвали до бравите на вратите, без изобщо да е възможно да знаем с какво или кого са имали допир преди това.
Бравите са едни от най-мръсните места у дома, които рядко влизат в ритуала ни за неделно чистене. Възможно е някои от тях дори да съдържат микроби и останки от предни наематели или собственици в жилището, в което живеем, тъй като мазнините от дланта имат свойството да “запечатват” и предпазват вредните частици за много дълго време.

Купичка на домашния любимец

Мястото, където домашният любимец се храни, отново е едно от най-мръсните. Освен че с муцуната си кучетата и котките обират всевъзможни бактерии и частици, които след това носят до купичката си за храна, повечето от тях често избутват храната си извън съда. Това, разбира се, е идеална среда за развитието на микроорганизми и гъбички, които могат да са много вредни за човека.

Гъби и парцали за чистене

Победителите в класацията за най-мръсни места и предмети у дома безспорно са именно средствата за почистване като гъби, парцали и кърпи.
Структурата на повечето от тях им позволява да задържат мръсотия и вредни частици в продължение на месеци, независимо дали ги измивате след всяка употреба.
Освен че е важно да бъдат сменяни често, след употреба гъбите за почистване могат да бъдат слагани в микровълнова фурна на максимални градуси, за да се елиминират колкото се може повече микроби във вътрешността им.

Източник: lifestyle.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *