Кризисен щаб в Шумен

Областен кризисен щаб за борба с коронавируса е сформиран в Шумен от днес със заповед на областния управител проф. Стефан Желев. Заместник-председател е директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова. Членове са всички директори на болнични, здравни и социални заведения, директорът на Областната дирекция на МВР, всички кметове и заместник-кметове на 10-те общини.

Кризисният щаб е изграден по спешност след писмо от здравното министерство, получено вчера. Наложена е мярка за задължителна хоспитализация за всеки възможен, вероятен или потвърден случай. Това означава, че директорът на МБАЛ има право да издаде заповед за настаняване в болница, а при отказ човекът се отвежда в лечебното заведение с помощта на полиция.

Единият от настанените вчера за наблюдение в изолатора на шуменската болница днес отново е фебрилен и не се чувства добре, каза директорът на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов.

Има заповед всички, които пристигат в България от страни с наличие на коронавирус да попълват формуляри още на ГКПП. В РЗИ – Шумен днес са постъпили 8 такива формуляра – 6 от летище Варна и 2 – от Русе. Хората оказват съдействие на властите и ще останат в изолация. Няма данни за ученици, които са на екскурзия или обучение в страни с коронавирус. Под карантина е само едно дете в шуменско село, което учи в Разград и наскоро се е завърнало от Италия.

Случаи на заразени с коронавирус има на целия Балкански полуостров, каза д-р Калоянова. Всички институции имат готовност да действат, но проблемите са много.

Шуменската болница има възможност да осигури 50 допълнителни легла, но няма достатъчно лекари и най-вече медицински сестри. Д-р Костов се обърна с молба към кризисния щаб да се намери начин да се командироват мед.сестри от други лечебни заведения. Директорката на Психиатричната болница д-р Нели Николова обеща подкрепа, тъй като това е единствената болница, обезпечена с такива кадри.

Директорът на Онкодиспансера в Шумен д-р Сотир Караниколов засега не даде обещание, че ще командирова мед.сестри, тъй като ще иска и тяхното съгласие. Има и друг проблем – онкологично болните са с много нисък имунитет и за тях внасянето на вирус би било фатално.

В помощ на лекарите в болниците биха могли да бъдат лекарите от доболничната помощ, но засега те нямат право да работят в болница.

Огромен проблем за лекарите в болницата и за джипитата е липсата на защитни средства. В момента болницата разполага с такива само за няколко дни.

Друг проблем е отчитането на лечението на болни с коронавирус, тъй като такава диагноза няма. Има указания да се прибягва до съществуващата пътека 104 за грип, но РЗОК няма такива указания.

Според участниците в днешното заседание, има само един начин да се финансира една кризисна ситуация – с целеви средства от Министерството на здравеопазването.

Проектът на мерки за действие в кризисна ситуация включва засилване на дезинфекционния режим в лечебни, здравни и обществени заведения и ограничаване на посещенията в заведенията, предоставящи социални услуги.

Областният кризисен щаб ще се събира във всеки момент, когато обстановката се промени.

Източник: Радио Шумен

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *