COVID Return

Краят на пандемията – пролетта на 2021 година?

Това, което ще прочетете в статията е просто теза, която е възможно да е изцяло погрешна. Приемете изложеното в нея с внимание, не правете прибързани изводи и следвайте всички инструкции на властите по отношение на мерките за справяне с коронавирусната пандемия, пише dnews.bg.

Среднодневните данни за носителите на коронавирус сред хората в страната, вече за дълъг период от време, показват, че в около 40 процента от населението на България се установява коронавирус. Този извод се прави на базата на изследваните проби, които при около 10 хиляди дневно, дават до около 4 хиляди положителни резултата. И тъй като изследвания се правят навсякъде в страната, то може да се направи обоснован извод, че това разпространение вече е обхванало почти равномерно населението на България.

Според данни, изнесени в медиите и многократно повторени от специалисти и лекари, става ясно, че в около 80 процента от случаите Ковид се изкарва без симптоми, в 15 процента от случаите с по-леки или по-тежки симптоми и в около 5 процента – доста тежко, с необходимост от кислород, настаняване в реанимация и дори интубация.

По мнението на водещи специалисти, както у нас, така и по света – срещналите се с короновирус – безсимптомни и със симптоми, образуват траен имунитет – антитела и клетъчна памет. Появяващите се информации за повторно преболедували не се потвърждават от независими специалисти, твърдят се от отделни лекари, но нямат, за момента, научна обосновка.

Ако приемем тези данни за верни, а за момента няма причина да се съмняваме в тях, се налагат някои основни изводи:

Първо:
С този ход на разпространение, тъй като сме в началото на зимния сезон, когато най-много върлуват вируси, предаващи се по въздушно-капков път, какъвто е и коронавирусът, Covid-19 ще продължи да се „разпръсква“ мащабно и до април месец вероятно по-голямата част от населението вече ще се е срещнала с него. Наложените ограничения само ще забавят, но вероятно няма да спрат разпространението, а след тяхното отпускане, той отново ще започне да върлува, все по-бързо.

Второ:
Това предполага, че към края на зимата 60-70 процента от хората вече ще имат естествен имунитет към заразяване, което от своя страна ни навежда на мисълта, че до пролетта на следващата година вирусът ще се самоограничи по естествен път. Оттук можем да направим извода, че до лятото на следващата година епидемията ще отшуми в световен план.

Правим заключението на базата на всичко, което знаем за пандемията към момента, както и това, което специалистите дават като информация.

Тук вероятно ще попитате – а защо вирусът не изчезна през лятото на тази година?

Логичният отговор на този въпрос е, че това нямаше как да се случи, тъй като разпространението на вируса започна през зимата на 2019 – 2020 година, вероятно януари, февруари и нямаше достатъчно време преди настъпването на лятото. Той да се разпространи достатъчно бързо сред големи части от световното население, за да се образува така нареченият “стаден” или обществен имунитет.

Ето защо, през есента, разпространението му започна отново бързо да напредва и в момента сме в неговия пик.

Ако всичко, което сме казали дотук е вярно, то с голяма степен на вероятност 2021 година ще е последната година с пандемия от Ковид-19.

Защото повечето хора ще са развили имунитет и макар вирусът да остане да циркулира, той няма да води до болестни прояви сред големи групи от населението и повече няма да му обръщаме внимание. Вероятно и през есента на следващата година ще има гнезда на коронавирусни заболявания, но те вероятно ще бъдат изолирани и няма да представляват заплаха за общественото здраве.

Ако следваме логиката на това развитие на нещата, стигаме и до друг голям въпрос – ваксините.

При наличие на така наречения “обществен” имунитет, масовото ваксиниране ще е излишно, ваксините вероятно ще се използват в ограничен мащаб към хора, които нямат изградени антитела и хора в напреднала възраст и със съпътстващи заболявания.

Следователно е добре да се изследваме за антитела, стига тестовете да са достатъчно надеждни. И само тези от нас, които нямат такива – вероятно ще бъде добре да се ваксинират.

Много ни се иска тази схема, описана по-горе, да отговаря на действителността и да се случи на практика – така че цялата тази масова психоза, проблемите, които възникнаха в здравеопазването и икономиката, както и в ежедневието на всеки един от нас, да останат само един лош спомен.

Да се върнем към нормалния живот без излишни страхове, но и да сме готови за бъдещи пандемии, които неминуемо ще се появяват през годините, както историята ни учи.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.