Космическата станция “Тянгун-1” пада тази нощ в околностите на Нови пазар

По-голямата част от нея ще изгори под въздействието на изключително високите температури, предизвикани от триенето с въздуха

Китайската космическа станция “Тянгун-1” постепенно излиза от орбита и на 2 април ще влезе в атмосферата на нашата планета.

Това бе обявено днес от Китайската програма за пилотирани космически полети (CMSP).

Според изчисленията на Европейската космическа агенция, “Тянгун-1” ще започне да се разрушава на височина 150 км.

По-голямата част от нея ще изгори под въздействието на изключително високите температури, предизвикани от триенето с въздуха при навлизането с висока скорост в атмосферата. Все пак е възможно някои елементи на станцията да издържат натоварването и да достинат земната повърхност.

Днес, 1-ви април Китай обяви, че има вероятност част от отломките да паднат в България и по-специално в област Шумен край град Нови пазар.

От южнокорейското министерство на науката, информационните и комуникационни технологии посочиха днес, че “Тянгун-1” ще навлезе в земната атмосфера в интервала от 00,26 ч. до 8,26 ч. в понеделник (българско време).

През септември 2011 г. станцията бе изведена в орбита. Тя е дълга 12 метра и тежи 8,5 тона. От 2013 г. полетът е в непилотиран режим, а през 2016 г. връзката с нея беше загубена.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *