Коронавирус: първо строги мерки, после нормализация /II част/

Томаш Пуейо прави опит да обясни защо сега трябва да въведем най-строгата възможна карантина срещу вируса – това ще ни спечели време, за да го ограничим, както и да се подготвим за битката с него

Как могат да изглеждат следващите 18 месеца, ако лидерите ни спечелят време?

Това пита авторът Томаш Пуейо, /ориганален текст на статията тук/ Първата част на изследването можете да видите тук: Коронавирус: Защо трябва да действаме сега?

Обобщение на статията: ако днес предприемете строги мерки срещу коронавирус, те ще продължат само няколко седмици. След това не трябва да има голям пик на заразяване и всичко това може да се направи на достъпна за обществото цена, като се спасят милиони животи. Ако не предприемем тези мерки, десетки милиони ще бъдат заразени, много от тях ще умрат, много от тях, които се нуждаят от интензивни грижи, защото здравната система ще се срине.

В рамките на една седмица страните по света тръгнаха от: „Този ​​коронавирус не е голяма работа“ за обявяване на извънредно положение. Въпреки това, много страни все още правят малко. Защо?

Всяка държава задава един и същ въпрос: как трябва да отговорим? Отговорът не е очевиден за тях.

Някои държави, като Франция, Испания или Филипините, обявиха извънредно положение. Други, като Съединените щати, Великобритания, Швейцария или Холандия, се колебаеха и все още колебливо предприемат мерки за социална изолация. /Статията е писана преди Великобритания да предприеме строго мерки/

Ето темите, които тази статия обхваща.

Каква е настоящата ситуация?
Какви опции имаме?
Какво е най-важно сега: време
Как изглежда добра стратегия срещу коронавирус?
Как трябва да мислим за икономическите и социалните последици?

Когато приключите с четенето на статията, ето какво ще научите:

Здравната ни система вече се руши.
Държавите имат две възможности: или да се борят толкова силно, колкото сега, или ще се сблъскат с огромна епидемия.
Ако изберат епидемия, стотици хиляди ще загинат. В някои страни милиони.
И дори не може да помогне за премахване на по-нататъшни вълни от инфекции.
Ако се борим сега, ще намалим броя на смъртните случаи.
Ще облекчим тежестта върху здравната ни система.
Ще бъдем по-добре подготвени.
Ще знаем повече.

Никога досега не сме проучвали нещо толкова бързо.

И ние се нуждаем от това знание, защото знаем толкова малко за този вирус.
Всичко това ще ни помогне да постигнем нещо важно: ще спечелим време.
Ако решим да се бием, в началото борбата ще бъде тежка, а след това всичко ще се случи постепенно.
Ще бъдем заключени няколко седмици, а не месеци. Тогава ще си върнем все повече и повече от предишния живот.
Може би няма да се върнем веднага към него. Но животът ще стане почти както преди и в крайна сметка ще се върне към нормалното. И можем да направим всичко това предвид въздействието върху икономиката.

Добре, да започнем.

1. Каква е ситуацията?
Миналата седмица показах тази графика:

Тя показва случаи на коронавирус по целия свят извън Китай. Бихме могли да отделим само Италия, Иран и Южна Корея. Затова трябваше да увелича долния десен ъгъл, за да видя развиващите се страни. С това исках да кажа, че те скоро ще се присъединят към тези три страни.

Нека видим какво се е случило оттогава.

Както беше прогнозирано, броят на случаите скочи в десетки страни. Тук бях принуден да покажа само страни с повече от 1000 случая. Няколко неща, на които си струва да обърнете внимание:

Испания, Германия, Франция и САЩ имат повече случаи от Италия преди обявяването на извънредно положение.

Още 16 държави имат повече случаи днес, отколкото в Хубей, когато бе обявено извънредно положение там: в Япония, Малайзия, Канада, Португалия, Австралия, Чехия, Бразилия и Катар. В тези страни има повече случаи, отколкото в Хубей, но по-малко от 1000. Швейцария, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Холандия и Дания имат повече от 1000 случая всяка.

Забелязвате ли нещо странно в този списък от държави? Освен Китай и Иран, които страдат от масивни огнища на вируса, както и Бразилия и Малайзия, всяка страна в този списък е най-богатата в света.

Мислите ли, че този вирус е насочен към богатите страни? Или е по-вероятно богатите страни да могат по-добре да идентифицират вируса?

Слабите страни едва ли ще бъдат засегнати. Топло и влажно време може да помогне, но не може да предотврати епидемия самостоятелно – в противен случай Сингапур, Малайзия или Бразилия не биха били засегнати.

Най-вероятното обяснение е, че коронавирусът е отнел повече време, за да стигне до тези страни, тъй като те имат по-малък контакт с други, или той вече е там, но тези страни не биха могли да инвестират достатъчно в тестване, за да разберат.
Във всеки случай, ако е вярно, това означава, че повечето страни няма да избягат от коронавируса. Въпрос на време е само те да видят огнищата на вируса и ще трябва да предприемат действия.

Какви мерки могат да предприемат държавите?

От появата на статията миналата седмица много страни са променили мнението си и са предприели действия. Ето някои от най-разкриващите примери:

Мерки в Испания и Франция

От една страна има Испания и Франция. Ето последователността от действия в Испания:

В четвъртък, 12 март, президентът отхвърли спекулациите, че испанските власти подценяват заплахата за здравето.
В петък те обявиха извънредно положение.
В събота бяха взети мерки:

Хората не могат да напуснат къщата, освен по основните причини: храна, работа, аптека, болница, банка или застрахователна компания (крайно извинение)

Специална забрана за водене на деца на разходка или среща с приятели или семейство (с изключение на грижите за хора, които се нуждаят от помощ, но с хигиена и физическо разстояние)

Всички барове и ресторанти са затворени. Разрешена е само доставка.
Всички забавления са отменени: спорт, кино, музеи, градски празници …

Не можете да каните гости на сватби. На погребението са разрешени само малки групи хора.
Общественият транспорт все още работи. Сухопътните граници бяха затворени в понеделник.

Някои хора намират, че списъкът с мерки е твърде дълъг. Други се отказват и плачат от отчаяние. В тази статия се опитвам да намеря средно място между тези гледни точки.

Времето на мерките във Франция е сходно, само че им трябваше повече време, а сега те са по-агресивни. Например наемите, данъците и сметките за комунални услуги се спират за малкия бизнес.

Мерки в САЩ и Великобритания

САЩ, Великобритания, Швейцария и Холандия активно предприемат мерки. Ето последователността от действия в САЩ:
Сряда, 11 март: забрана за пътуване.
Петък: обявено е извънредно положение. Няма мерки за социално разстояние
Понеделник: Правителството призовава обществеността да избягва ресторанти и барове и да не присъства на събития с повече от 10 души. Не се прилагат мерки за социално разстояние. Това е само препоръка.

Много щати и градове поемат инициативата и изискват по-строги мерки.

Във Великобритания имаше подобен набор от мерки: много препоръки, но много малко ограничения.
Тези две групи държави илюстрират два крайни подхода към борбата с коронавируса: смекчаване и потискане.

Нека да разберем какво означава това.

Вариант 1: не правете нищо

Преди да направим това, нека да видим какво означава бездействието за държава като САЩ:

Този прекрасен епидемичен калкулатор

може да ви помогне да разберете какво ще се случи при различни сценарии. Слагам под графиката основните фактори, които определят поведението на вируса. Моля, обърнете внимание, че броят на заразените, розови, достига пик от десетки милиони на определена дата. Повечето променливи бяха запазени по подразбиране. Единствените значителни промени са R: беше 2.2, стана 2.4 (по-добре съответства на наличната информация сега. Вижте дъното на епидемичния калкулатор), смъртността (4% поради срив на здравната система. Подробности по-долу или в предишната статия), продължителността на болничния престой (беше 20, стана 10 дни) и процентът на хоспитализациите (беше 20%, той стана 14% поради тежки и критични случаи. Моля, обърнете внимание, че СЗО посочва показателя на 20%) въз основа на резултатите от най-новите изследвания . Моля, обърнете внимание, че тези числа не променят значително резултатите. Единствената промяна, която има значение, е смъртността.

Ако не направим нищо: всички се заразяват, здравната система е претоварена, смъртността излита и ~ 10 милиона души умират (сини ленти на графиката). Според опростените оценки, ако ~ 75% от американците се заразят и 4% умират, това е 10 милиона смъртни случая или около 25 пъти повече от броя на смъртните случаи в Съединените щати през Втората световна война.
Може да попитате: „Това звучи страшно. Чух, че ще има много по-малко!”

И така, каква е уловката? Лесно е да се объркаш с всички тези номера. Но са важни само две числа: какъв процент от хората ще се разболеят от вируса и ще се разболеят и кой от тях ще умре. Ако само 25% се разболеят (тези, които имат вируса, но нямат симптоми, не се отчитат като случаи на заболяването) и смъртността е 0,6%, вместо 4%, 500 000 души ще умрат в САЩ.

Ако не направим нищо, броят на смъртните случаи от коронавирус вероятно ще падне между тези две числа. Пропастта между тези крайности се дължи главно на степента на смъртност, така че е важно да я разберем по-добре. Каква е истинската причина за смърт от коронавирус?

Как да разберем коефициента на смъртност?

Това е същият график като преди, но сега той показва хоспитализирани хора вместо заразени и мъртви:

Синьото е броят на хората, които трябва да отидат в болницата, а тъмносиньото са тези, които трябва да отидат в отделението за интензивно лечение (ICU). Можете да видите, че това число ще надхвърли 3 милиона.

Сега сравнете това с броя на местата в интензивния отдел, които са в САЩ (днес 50 000, но можете да удвоите, като пренасочите други пространства в болници). Това е червена пунктирана линия.

Не, това не е грешка.

Тази червена пунктирана линия показва броя на местата в интензивното отделение. Всички, които са над тази линия, ще бъдат в критично състояние, но няма да могат да получат нужната помощ и, най-вероятно, ще умрат.
Вместо места в ICU можете да разгледате и броя на механичните вентилационни устройства, но като цяло резултатът е същият, тъй като в САЩ има по-малко от 100 хиляди такива устройства.

Днес поне една болница в Сиатъл не може да интубира пациенти на възраст над 65 години поради липса на оборудване. Вероятността от смърт на такива пациенти е 90%.

Ето защо хората умират в голям брой в Хубей, а сега умират в големи количества в Италия и Иран. Коефициентът на смъртност в Хубей беше по-нисък, отколкото можеше да бъде, защото те построиха 2 болници почти за една нощ. Италия и Иран не могат да направят същото. Ако някои други страни могат да го направят, тогава те са малко. Да видим какво ще стане.

Така че защо смъртността е близо 4%?

Ако в 5% от случаите е необходима интензивна грижа и не можете да я осигурите, повечето от тези хора умират. Всичко е просто.
Освен това последните данни показват, че случаите в САЩ са по-сериозни, отколкото в Китай.

За съжаление, това не е всичко.

Съпътстващи загуби, смърт, заради това, че здравната система не може да поеме други болни с тежки диагнози.

Тези числа са само тези, които могат да умрат от коронавирус. Но какво се случва, ако цялата система на здравеопазване е унищожена от борбата с коронавирус? Хората умират от други заболявания.

Какво се случва, ако имате инфаркт, но линейката отнема 50 минути вместо 8 (твърде много случаи на коронавирус), когато пристигнете, няма да има място в интензивното отделение и лекари? Ще умрете.

Всяка година 4 милиона пациенти се приемат в интензивното отделение в Съединените щати , а 500 000 от тях (~ 13%) умират. Без места в отделения за интензивно лечение, тази част вероятно ще достигне 80%. Дори само 50% да умрат, 500 хиляди смъртни случая годишно ще станат два милиона на година от епидемията. Следователно 1,5 милиона смъртни случая ще бъдат добавени поради загуби от възможност за интензивно лечение.

Ако коронавирусът се остави да се разпространи, системата на здравеопазването в САЩ ще се срине и броят на смъртните случаи ще бъде в милиони, вероятно десетки милиони.

Същото важи за повечето страни. В повечето страни броят на местата в отделенията за интензивно лечение, вентилаторите и доставчиците на здравни грижи обикновено е съпоставим със САЩ или по-малко. Неконтролиран коронавирус означава колапс на здравната система, което означава масова смърт.

Неконтролиран коронавирус означава срив на здравните системи, което означава масова смърт.

Надявам се, че досега е ясно, че трябва да действаме. Имаме две възможности: смекчаване и потискане. И двамата предлагат “изглаждане на кривата”, но го правят по съвсем различни начини.

Вариант 2:

Стратегия за смекчаване на смекчаването е следното: „Не е възможно да се предотврати коронавирусът сега, така че нека просто го пуснем по свой начин, опитвайки се да намалим пика на инфекцията. Нека изгладим малко кривата, за да я направим по-управляема за здравната система.“

Това е диаграма от важната публикация на Imperial College London този уикенд.

Очевидно това подтикна правителството на Великобритания и САЩ да променят курса.

Тази графика е много подобна на предишната. Не е същото, но същността е една и съща. Тук опцията „Не прави нищо“ е черна крива. Всяка от другите криви е това, което би се случило, ако въведем все по-строги мерки за социално разстояние. Синьото показва най-строгите мерки за социално разстояние: изолиране на заразени хора, изолиране на хора, които могат да бъдат заразени, и изолиране на възрастни хора. Тази синя линия като цяло е настоящата стратегия за борба с коронавируса във Великобритания , въпреки че в момента те просто я предлагат, а не предписват.

Тук отново червената линия е броят на местата в интензивните отделения, този път във Великобритания. Отново тази линия е много близо до дъното на диаграмата. Всичко, което е над червената линия, са пациенти с коронавирус, които умират главно поради липса на ресурси в интензивното отделение.

Дори при плавна крива, отделенията за интензивно лечение ще бъдат унищожени с месеци, увеличавайки загубите от обезпечение.
Сигурно сте в шок. Когато чуете: „Ще вземем някои мерки за смекчаване на въздействието“, всъщност трябва да чуете: „Съзнателно ще смажем здравната система, като увеличим смъртността поне 10 пъти.“

Както можете да си представите, това е достатъчно лошо. Но все още не сме приключили. Тъй като едно от ключовите предположения на тази стратегия е наличието на колективен имунитет към коронавирус.

Колективен имунитет и мутация на вируси.

Идеята е, че всички хора, които са били заразени и са се възстановили, вече са защитени от вируса. Това е основата на тази стратегия: „Слушайте, знам, че ще е трудно за известно време, но щом приключим и няколко милиона умират, останалите ще бъдем защитени от вируса, така че вирусът да спре да се разпространява и ние ще му кажем сбогом. По-добре е да го направите веднага и да сложите край на това, защото нашата алтернатива е да продължим социалното дистанциране до една година и във всеки случай да рискуваме, ако пикът на инфекцията се случи по-късно.”

Но това се приема, че вирусът не се променя твърде много. Ако не се промени много, тогава много хора ще получат имунитет и в един момент епидемията ще избледнее.

Колко вероятно е този вирус да мутира? Изглежда вече мутира.
Нови проучвания показват, че в Китай вече има два щама на вируса: S и L. S са съсредоточени в Хубей и по-смъртоносни, а L се разпространява по целия свят.

Не само се разпространява, но продължава да мутира.

Тази диаграма представя различни мутации на вируса. Можете да видите, че първите щамове са изобразени в лилаво в Китай, но след това те започнаха да мутират. В Европа щамовете са предимно зелени и жълти, докато в САЩ друго семейство вируси е показано в червено. С течение на времето ще започнат да се появяват повече щамове.

Това не трябва да е изненада: вирусите на базата на РНК като коронавирус или грип са склонни да мутират около 100 пъти по – бързо от ДНК базирани вируси, въпреки че коронавирусът мутира по-бавно от грипните вируси.

В допълнение, най-добрият начин да мутирате за вирус е да имате милиони възможности за това и точно това ще осигури стратегията за смекчаване: стотици милиони хора ще бъдат заразени.

Ето защо трябва да получавате грип всяка година. Тъй като има толкова много грипни щамове и постоянно се развиват нови, грипният удар никога не може да защити срещу всички щамове.

С други думи: стратегията за смекчаване на последиците включва повече от милиони смъртни случаи за държава като САЩ или Великобритания. Разчита се и на факта, че вирусът няма да мутира твърде много, но знаем, че мутира. И това ще му даде възможност да мутира. И така, щом броят на смъртните случаи достигне няколко милиона, ние трябва да сме готови за още няколко милиона всяка година. Коронавирусът може да се повтори няколко пъти през живота, като грипа, но много пъти по-смъртоносен.
Най-добрият начин да представите възможност на вируса да мутира е да имате милиони възможности за това и точно, това ще осигури стратегията за смекчаване.

Ако не се направи нищо и стратегията за смекчаване не работи, каква е алтернативата? Нарича се „потискане“.

Вариант 3:

Стратегия за потискане. Стратегията за смекчаване не се опитва да овладее епидемията, тя просто изглажда кривата. Междувременно стратегията за потискане се опитва да предприеме строги мерки за бързо овладяване на епидемията. А именно:

Вземете трудни решения в момента. Приложете социално дистанциране. Поемете контрола над него.
След това смекчете мерките, така че хората постепенно да върнат към нормалния социален и икономически живот.

Как ви се струва?

Всички параметри на модела са едни и същи, с изключение на това, че сега степента на разпространение е намалена до R = 0,62 и тъй като здравната система не е разрушена, смъртността се намалява на 0,6%.

Реших, че по времето, когато се предприемат подобни мерки, ще има ~ 32 000 случая (3 пъти повече, отколкото днес, 19 март).

Обърнете внимание, че R не влияе толкова много на графиката. R 0.98, например, ще доведе до 15 000 смъртни случая. Пет пъти повече, отколкото с R 0,62, но все пак десетки хиляди смъртни случаи, а не милиони. Коефициентът на смъртност също няма да повлияе твърде много на графика: ако е 0,7% вместо 0,6%, броя на смъртните случаи се увеличава от 15 000 на 17 000. Комбинацията от по-висока R, по-висока смъртност и забавени мерки увеличават броя на смъртните случаи. Ето защо днес трябва да предприемем мерки за намаляване на R. За пояснение, R0 е R в началото (R по време 0). Това е скоростта на разпространение, когато никой друг няма имунитет и не се предприемат мерки. R е общата скорост на предаване.

Според стратегията за потискане, след като приключи първата вълна, смъртният брой е в хилядите, а не в милиони.

Защо? Защото ние не само намаляваме експоненциалното увеличение на броя на случаите. Намаляваме и смъртността, защото здравната система не е напълно претоварена. Тук използвах коефициент на смъртност от 0,9%, за това, което виждаме днес в Южна Корея, където най-ефективно се следват стратегиите за потискане.

Изглежда очевидно: всеки трябва да следва стратегия за потискане.
Така че защо някои правителства се колебаят?

Те се страхуват от три неща:

1. Първото извънредно положение ще продължи месеци, което за много хора изглежда неприемливо.
2. Спешно положение за месец би съсипало икономиката.
3. Това дори не би решило проблема, защото просто бихме отложили епидемията: по-късно, когато облекчим мерките за социално разстояние, хората все още ще се заразят с милиони и ще умрат.

Ето как екипът от Imperial College моделира потушаването. Зелените и жълтите линии са различни сценарии на потискане. Не изглежда добре: все още имаме огромни върхове, така че защо да се притесняваме?

Ще се върнем към тези въпроси след минута, сега има нещо по-важно.

Тук липсва най-основното.

Представени по този начин, двете опции „Смекчаване“ и „Потискане“ не изглеждат много привлекателни. Или мнозина умират в близко бъдеще и ние не вредим на икономиката днес, или ощетяваме икономиката днес, само за да отложим смъртта.

Това игнорира стойността на времето.

3. Стойността на времето

В предишна статия обяснихме стойността на времето за спасяване на живота. Всеки ден, всеки час, когато чакахме действие, тази експоненциална заплаха продължава да се разпространява. Ние видяхме как за ден може да се намали общия брой на случаи с 40%, докато броят на жертвите – още по-силно.

Но времето е още по-ценно.

Изправени сме пред най-голямата вълна от натиск върху системата на здравеопазването, която някога е съществувала в историята. Ние сме напълно неподготвени; изправени сме пред враг, когото не познаваме. Това не е благоприятно положение за война.
Какво да направите, ако ще срещнете най-лошия си враг, за когото знаете много малко, и имате две възможности: или бягайте към него, или бягайте, за да си купите малко време за подготовка. Кой вариант бихте избрали?

Това е, което трябва да направим днес. Светът се събуди. Всеки ден, когато забавим коронавируса, можем по-добре да се подготвим. Следните раздели подробно описват какво може да се направи през това време:

Намалете броя на случаите.

При ефективно потискане броят на потвърдените случаи рязко ще намалее за една нощ, както беше в Хубей миналата седмица.

Към днешна дата, 0 нови случая на коронавирус се регистрират ежедневно в целия 60 милион регион Хубей.

Случаите продължиха да нарастват няколко седмици, но след това започнаха да намаляват. С по-малко случаи смъртността също започва да пада. И свързаните с това загуби също са намалени: по-малко хора ще умрат от причини, които не са свързани с коронавирус, поради задръстванията в системата на здравеопазването.

Потискането дава:

Най-малкият брой случаи на коронавирус
Незабавно облекчаване на тежестта върху здравната система и хората, които работят в нея
Намаляване на смъртността
Намалени загуби от обезпечение

Възможност заразените, карантините и карантините здравни работници да се възстановят и да се върнат на работа. В Италия здравните работници представляват 8% от всички инфекции.

Разберете истинския проблем: тестване и проследяване на контактите

В момента Великобритания и САЩ нямат представа за реалния брой случаи. Не знаем колко са. Просто знаем, че официалният номер е грешен, а истинското число е десетки хиляди. Това се случи, защото не тестваме и не проследяваме контакти.

След няколко седмици можем да поставим в ред ситуацията на тестване и да започнем да тестваме всички. С тази информация най-накрая знаем истинската степен на проблема, където трябва да сме по-строги и кой може да бъде безопасно освободен от карантина.

Новите методи за тестване могат да ускорят тестването и значително да намалят разходите.

Бихме могли да организираме и операция за проследяване, подобна на тази, проведена в Китай или други източноазиатски страни, където те могат да идентифицират всички хора и да ги изпращат в карантина. Това би ни дало много знания за по-нататъшно смекчаване на мерките за социално разстояние: ако знаем къде е вирусът, можем да насочим само към тези места. Това не е висша математика: това са основите на това как страните от Източна Азия успяха да се справят с това огнище без драконовите мерки за социално разстояние, които стават все по-необходими в други страни.

Мерките, описани в този раздел (тестване и проследяване) с една ръка ограничиха растежа на коронавирус в Южна Корея и поеха контрола върху епидемията, без да предприемат сурови мерки за социално разстояние.

Увеличаването на ресурсите на САЩ (и вероятно на Обединеното кралство) ще започне война без предпазни средства.
Имаме само маски за две седмици, малко лични предпазни средства (PPE), няма достатъчно устройства за подаване на кислород, няма достатъчно места в интензивните отделения, не е достатъчно ECMO (апарати за оксигенация на кръвта) … Ето защо смъртността ще бъде толкова висока при стратегията облекчаване.

Но ако спечелим време, можем да променим това:

Ще имаме повече време да закупим оборудването, което ще ни е необходимо за бъдещата вълна.

Ние можем бързо да увеличим производството на маски, ЛПС, вентилатори, ECMO и всякакви други критични устройства за намаляване на смъртността.

С други думи: не ни трябват години, за да получим защитата си, трябват ни седмици. Нека направим всичко възможно да започнем производството сега. Страните са мобилизирани. Хората са изобретателни, например, използват 3D печат за вентилаторни части. Можем да го направим. Просто ни трябва повече време. Бихте ли изчакали няколко седмици, за да получите броня, преди да срещнете смъртен враг?

Това не е единственият ресурс, от който се нуждаем. Ще се нуждаем от медицински работници възможно най-скоро. Къде да ги вземем? Трябва да обучаваме хората да помагат на медицинските сестри и трябва да викаме пенсионира здравни работиници. Много страни вече са започнали, но това отнема време. Можем да направим това за няколко седмици, но само ако всичко не се срине.

За да се намали инфекцията сред хората.

Хората се плашат от новия коронавирус. Все още не знаем много! Хората не са се научили да избягват да се ръкуват. Все още се прегръщат. Те не отварят вратата с лакът. Те не мият ръцете си, след като докоснат вратата. Те не дезинфекцират масите, преди да седнат на тях.

Когато имаме достатъчно маски, можем да ги използваме извън болници. По-добре е да ги оставите веднага на здравните работници. Но ако те са в недостиг, би било по-добре да ги носите в ежедневието. Това намалява вероятността на пациента да зарази други хора, а с правилното обучение също намалява вероятността от заразяване с болестта. (Между другото, по-добре е да носите поне нещо, отколкото нищо.)

Всичко това са сравнително евтини начини за намаляване на разпространението на болестта. Колкото по-малко се разпространява този вирус, толкова по-малко мерки ще ни трябват в бъдеще, за да го овладеем. Но ни трябва време, за да образоваме хората за всички тези мерки и да ги въоръжим.

Ние знаем много малко за вируса. Но всяка седмица се появяват стотици нови изследвания.

Светът най-накрая се обедини срещу общ враг. Изследователи от цял ​​свят се стремят да разберат по-добре този вирус.

Как се разпространява вирусът?
Как можете да забавите инфекцията?
Какъв е процентът на безсимптомните носители?
Заразни ли са? Колко?
Какви са някои добри лечения?
Колко дълго живее вирусът?
На кои повърхности?
Как различните мерки за социална дистанция влияят на размножаването?
Каква е тяхната стойност?
Кои са най-добрите начини за проследяване на източници?
Колко надеждни са нашите тестове?

Ясните отговори на тези въпроси ще помогнат да направим нашите действия възможно най-фокусирани, като минимизираме свързаните с това икономически и социални загуби. И те ще дойдат след няколко седмици, а не години.

Намерете лек

Освен това, какво ще стане, ако намерим лек в следващите няколко седмици? Всеки спечелен ден ни приближава до това. Вече има няколко кандидати, като Favipiravir или хлороквин. Ами ако се окаже, че след два месеца открием лечение за коронавирус? Колко глупаво бихме изглеждали, ако вече сме имали милиони смъртни случаи поради стратегия за смекчаване?

Разбиране на разходите и ползите

Всички по-горе фактори могат да ни помогнат да спасим милиони животи. Това трябва да е достатъчно. За съжаление политиците не могат да мислят само за живота на заразените. Те трябва да мислят за цялото население и суровите мерки за социална дистанция засягат другите.

В момента не знаем как различни мерки за социално разстояние намаляват предаването. Ние също нямаме представа какви са техните икономически и социални последици.

Трудно е да решим от какви мерки имаме нужда в дългосрочен план, ако не знаем техните разходи и ползи.

Няколко седмици ще са ни дадат достатъчни да започнем да изучаваме, да разбираме, да даваме приоритети и да решаваме кой да следваме.

Има по-малко случаи на инфекция, повече разбиране на проблема, повече ресурси, повече разбиране за вируса, по-ефективни от различни мерки мерки, обществено образование … Това са само някои от основните инструменти за борба с вируса и имаме нужда само от няколко седмици, за да ги развием. Не би ли било глупаво да се придържаме към стратегия, която вместо това ни хвърля неподготвени в обятията на врага?

4. Чук и танц

Вече знаем, че стратегията за смекчаване вероятно е страшен избор и че стратегията за смекчаване има огромно краткосрочно предимство.

Хората с основание са загрижени за тази стратегия:
Колко дълго ще продължи?
Колко скъпо ще бъде?
Ще бъде ли вторият пик толкова голям, сякаш не правим нищо?
Тук разглеждаме как ще изглежда истинска стратегия за потискане. Можем да го наречем „Чукът и танцът“.

Чук

Първо, трябва да действате бързо и агресивно. Поради всички причини, които споменахме по-горе, като се има предвид стойността на времето, ние искаме да потискаме всичко това възможно най-скоро.

Един от най-важните въпроси: колко дълго ще продължи?

Страхът, който всички имат, е, че ще бъдем затворени в домовете си с месеци по едно време, което ще доведе до икономическа катастрофа и психични разстройства. Тази идея, за съжаление, е отразена в известната статия на Imperial College: /Графика 9/

Спомняте ли си тази диаграма? Синият регион, който продължава от края на март до края на август, е периодът, посочен в изданието като „Чукът“, първоначално потискане, което включва строго социално разстояние.

Ако сте политик и виждате, че едната възможност е да разрешите стотици хиляди или милиони хора да умрат, използвайки стратегия за смекчаване, а другата е да спрете икономиката в продължение на пет месеца, преди да настъпи същият пик на заболеваемост и смъртност, вашият избор е очевиден.

Но не трябва да е така.

Този документ, който сега диктува политиката, е подложен на сериозна критика заради основните си недостатъци: той пренебрегва проследяването на контактите (основната мярка в Южна Корея, Китай или Сингапур и др.), Ограниченията за пътуване (критично важни в Китай) и влиянието на голяма тълпа …

Времето, необходимо за чука да спре разпространението е седмици, а не месеци.

В тази графика /Графика 10/ нови случаи в целия регион Хубей (60 милиона души) за всеки ден след 23 януари. След 2 седмици страната започна да се връща на работа. След ~ 5 седмици всичко беше напълно под контрол. И след 7 седмици имаше много малко нови случаи. Да си спомним, че това беше най-лошият регион в Китай.

Мерките, които взеха, бяха до голяма степен подобни на тези, предприети в Италия, Испания или Франция: изолация, карантина, хората трябваше да стоят вкъщи, освен в крайни случаи и да купуват храна, проследяване на контакти, тестване, допълнителни болнични легла, забрана за пътуване …

Но и подробностите са от значение.

Китайските мерки бяха по-силни. Например, само на един човек беше разрешено да напуска къщата на всеки три дни, за да си купи храна. Освен това прилагането на мерките беше по-строго. Вероятно е тази твърдост да спре по-бързо епидемията.

В Италия, Франция и Испания мерките не бяха толкова решителни и тяхното изпълнение не беше толкова строго. Хората все още ходят по улиците, мнозина без маски. Това може да доведе до по-бавен чук: ще отнеме повече време, за да се овладее напълно епидемията.

Някои хора интерпретират това като “демокрациите никога не могат да повторят това намаляване на броя на случаите.” Това не е вярно.

В продължение на няколко седмици Южна Корея имаше най-тежката епидемия извън Китай. Сега тя е доста контролирана. И те направиха това, без да помолят хората да останат у дома. Те постигнаха това главно чрез много активно тестване, проследяване на контакт и принудителна карантина и изолация.

Ако епидемия като в Южна Корея може да бъде овладяна в рамките на няколко седмици и без задължително социално разстояние, западните страни, които вече използват тежкия чук със строги мерки за социално разстояние, определено могат да започнат да контролират огнището в рамките на няколко седмици. Въпрос е на дисциплина, изпълнение и колко добре населението следва правилата.

Всичко зависи от сложността на фазата след “Чук и танц”.

Танцът

Ако използвате Чук срещу коронавируса, след няколко седмици го контролирате и се справяте много по-добре. Вече са необходими по-големи усилия за контрол на вируса преди появата на ваксината.

Това е може би най-голямата, най-важна грешка, която хората правят, когато обсъждат този етап: те мислят, че това ще ги държи у дома с месеци. Това изобщо не е вярно. Всъщност е вероятно животът ни почти да се върне към нормалното.

Подтискането в успешни страни

Как стана така, че в Южна Корея, Сингапур, Тайван и Япония имаше случаи на болести отдавна, а в Южна Корея дори хиляди, и въпреки това не принудиха всички да седят у дома?

Коронавирус: Южна Корея вижда „стабилизираща тенденция“

Външният министър на Южна Корея Кан Кюн Уа казва, че според нея ранните тестове са били ключът към ниското ниво на Южна Корея …www.bbc.com

В това видео южнокорейският външен министър обяснява как страната ѝ го е направила. Беше просто: ефективно тестване, ефективно проследяване, забрани за пътуване, ефективна изолация и ефективна карантина.

Този документ обяснява подхода на Сингапур:

Прекъсване на предаването на COVID-19: уроци от ограниченията в Сингапур
Highlight. Въпреки многократния внос, водещ до местни вериги на предаване, Сингапур успя да контролира …academic.oup.com

Знаете ли какво направиха? Същото като Южна Корея. В техния случай беше добавена и икономическа помощ за тези, които са в карантина, и забрани за пътуване и закъснения на полети.

Прекалено късно ли е за други страни? Не. Използвайки страги мерки, получавате нов шанс да го направите правилно.

Но какво ще стане, ако всички тези мерки не са достатъчни?
Dance R

Аз наричам Dance – месечният период между чука и изобретяването на ваксина или ефективно лечение, защото няма да е период с трудни мерки. В някои региони огнища ще се наблюдават отново, в други няма да има дълго време. В зависимост от това как се развива всичко, ще трябва да затегнем мерките за социална дистанция или да ги смекчим. Това е танц R: танц на мерките между връщане към обикновения живот и разпространението на болестта – икономика срещу здраве.

Как работи този подход?

Всичко се върти около R. Ако си спомняте, това е скоростта на размножаване. В началото, в обикновена неподготвена страна R /колко хора заразява един болен/ е някъде между 2 и 3: в рамките на няколко седмици, когато някой се зарази, заразява средно 2 до 3 други хора.

Ако R е по-висока от 1, инфекцията експоненциално ескалира в епидемия. Ако е под 1, той избледнява.

По време на строгите мерки целта е да се доведе R до нула възможно най-бързо, за да се потуши епидемията. В Ухан се изчислява, че първоначално R е бил 3,9, а след въвеждането на извънредното положение и централизираната карантина е спаднал до 0,32.

Но щом преминете към така наречения Танц, вече няма нужда да правите това. Просто трябва вашето R да остава под 1: много мерки за социално разстояние водят до сериозни последици за хората. Те могат да загубят работата, бизнеса си, здравословните си навици …

Можете да останете под R = 1 с няколко прости мерки.

Това е груба оценка за това как различните видове пациенти реагират на вируса, както и тяхната заразност. Никой не знае истинската форма на тази крива, но ние сме събрали данни от различни статии, за да я изобразяваме приблизително.
Всеки ден след заразяване с вируса хората имат известен потенциал за инфекция. За всички тези дни на заразяване се появяват средно 2,5 повече инфекции на други хора.

Смята се, че на етапа „без симптоми“ други са вече заразени. След това, с увеличаване на симптомите, хората обикновено отиват при лекаря, поставят диагноза и тяхната инфекциозност намалява.

Например в началото имате вирус, но няма симптоми, така че се държите както обикновено. Когато говорите с хора, вие разпространявате вируса. Когато докоснете носа си и след това отворите копчето за врата, следващите хора, които отворят вратата и докоснат носа си, ще се заразят.

Колкото повече вирусът расте вътре във вас, толкова по-инфекциозен сте. След това, веднага след като започнат симптомите ви, можете постепенно да спрете да работите, да останете в леглото, да носите маска или да започнете да ходите на лекар. Колкото повече симптоми, толкова повече се отдалечавате от обществото, намалявайки разпространението на вируса.

След като сте хоспитализирани, дори да сте много заразни, не сте склонни да разпространявате вируса толкова често, защото сте изолирани.

Тук можете да видите огромното влияние на политиките на Сингапур или Южна Корея:

Ако хората се подлагат на масови тестове, те могат да бъдат идентифицирани дори преди да имат симптоми. В карантината те не могат да разпространяват нищо.

Ако хората са обучени да идентифицират симптомите си по-рано, те намаляват броя на дните, подчертани в синьо, и следователно общата им зараза.

Ако хората се изолират, веднага щом развият симптоми, инфекцията от оранжевата фаза изчезва.

Ако хората са наясно с личното разстояние, носят маски, мият ръцете си или дезинфекцират, те разпространяват по-малко вируси през целия период.

Само когато всичко това се провали, имаме нужда от по-строги мерки за социално разстояние.

Икономическият ефект от социалното разстояние

Ако с всички тези мерки все още сме много по-високи от R = 1, трябва да намалим средния брой хора, които всеки човек среща.
Има някои много евтини начини да направите това, например, да забраните събития със събиране на хора и да помолите хората да работят от дома, ако е възможно.

Другите начини са много, много по-скъпи, например затваряне на училища и университети, с молба всички да останат у дома или да затворят институции.

Тази диаграма е измислена. Никой не е направил достатъчно проучвания по тази тема и не е събрал всички тези мерки, за да могат да бъдат сравнени.

Това е жалко, защото това е единствената най-важна диаграма, която политиците трябва да вземат решения. Това илюстрира какво наистина се случва в съзнанието им.

По време на периода на строгите мерки политиците искат да намалят R, като използват мерки, които остават толерантни към обществеността. В Хубей бе намалено до 0,32. Може би не ни е нужен: може би 0,5 или 0,6 са достатъчни.

Но във времето след строгите мерки властите искат да видят R възможно най-близо до 1, оставайки под тази марка за дълъг период от време. Това предотвратява ново огнище, като същевременно елиминира най-радикалните мерки.

Това означава, че независимо дали лидерите го признават или не, те полагат всички усилия да ограничат срещите между хората и да изолират заразените.

Заключение: Време за победа

Коронавирусът все още се разпространява почти навсякъде. Има случаи в 152 страни. Играем срещу времето. Но ние не бива: има ясен алгоритъм как да подходим към този проблем.

Някои страни, особено тези, които все още не са силно засегнати от коронавируса, могат да се питат: ще ми се случи ли това? Отговор: това най-вероятно вече се е случило. Просто не сте забелязали. Когато настъпят лоши времена, вашата здравна система ще бъде още по-лоша, отколкото в богатите страни, където здравните системи са силни. По-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате. Трябва да помислите за предприемане на действия сега.

За страни, където коронавирусът вече съществува, вариантите са очевидни.

От една страна, страните могат да поемат по пътя на смекчаване: да създадат мащабна епидемия, да поставят напрежение в системата на здравеопазването, да убият милиони хора и да позволят нови мутации на този вирус.

От друга страна, страните могат да се бият. Те могат да влязат в спешна ситуация в продължение на няколко седмици, за да спечелят време, да създадат компетентен план за действие и да контролират вируса, докато не получим ваксина.

Тази статия е резултат от невероятните усилия на група обикновени хора, работещи денонощно, за да намерят всички подходящи изследвания, за да ги структурират като цяло, ако това може да помогне на другите да обработят цялата налична информация за коронавируса.

Източник: dnews

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.